Navigatie overslaan

De plek in de top 3 is niet genoeg: Het Noor­den moet dé IT-regio van Neder­land worden’

Noord-Nederland heeft zich in tien jaar tijd ontwikkeld tot een vooraanstaande regio op het gebied van digitalisering en informatietechnologie. In Groningen, Friesland en Drenthe hebben zich toonaangevende IT-bedrijven ontwikkeld met (inter-) nationale uitstraling. Het Noorden staats steeds vaker lijstjes met namen als Amsterdam en Eindhoven, als topregio’s op het gebied van technologie of digitalisering. Dat het Noorden ook door de overheid als zodanig wordt erkend bleek toen Groningen door staatssecretaris Mona Keizer de organisatie van het prestigieuze congres “Nederland Digitaal” kreeg toegewezen. De staatssecretaris was onder de indruk van de goede samenwerkingen in het Noorden.

Een belangrijke stuwende kracht achter deze ontwikkeling van Noord-Nederland is de organisatie “Samenwerking Noord”, die dit jaar tien jaar bestaat. Samenwerking Noord heeft als doel de IT-sector en de IT-arbeidsmarkt in Noord-Nederland te versterken, door medewerkers, organisaties en kennis te verbinden, en door het uitbouwen van een netwerk. In de tien jaar van haar bestaan heeft Samenwerking Noord, waar tachtig grote en kleine bedrijven en instellingen bij zijn aangesloten, veel bereikt. Ook dankzij samenwerking met organisaties als de Noordelijke Online Ondernemers (NOO), de YES, en Noorderlink.

“Aanleiding voor de oprichting was het feit dat het Rijk het aantal rekencentra in Nederland wilde terugbrengen van 94 naar 4. Dat voelde als een bedreiging. Die plannen waren voor instellingen als RDW, DUO, CJIB of het Agentschap Telecom zeer ongunstig, want van die vier kwam er niet één terecht in het Noorden.” “Samen met de toenmalige directeur van RDW in het Noorden, Gerard Doll, wilden we het Rijk ervan overtuigen om hier toch een Rekencentrum te vestigen”, zo vertelt Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord, in een interview op de website van de organisatie.

Arbeidsmarkt, imago, studenten of scholing

Eendracht maakt macht, en daarom zochten en vonden ze steun bij andere Noordelijke instellingen. Samen zouden ze strijden voor de realisatie van een rekencentrum in het Noorden. Dat lukte, en leidde tot de komst van het eerste Rijksrekencentrum van Nederland, op het bedrijvenpark Westpoort in Hoogkerk. Om deze zo vruchtbare samenwerking structureel te maken, en omdat alle partijen dezelfde uitdagingen hadden op het gebied van arbeidsmarkt, imago, studenten of scholing, besloten ze er een netwerkclub van maken: Samenwerking Noord.

IT Academy Noord-Nederland

“Gerard Doll vond het ook zeer belangrijk dat mensen zich hier goed zouden kunnen ontwikkelen en dat we hier goed IT onderwijs zouden hebben. Hij kwam toen met het idee om hier in samenwerking met de provincie, IBM, Hanzehogeschool en RUG een IT Academy op te richten. Dat werd de inmiddels zeer florerende IT Academy Noord-Nederland”, aldus Fred Hassert.

Kijkje bij de buren

Ook op een ander gebied was Samenwerking Noord actief. Namelijk door medewerkers van de aangesloten bedrijven in staat te stellen tijdelijk aan de slag te gaan bij andere leden. Zo kunnen ze hun talenten verder vormgeven maar ook brengen ze zo weer nieuwe kennis en kunde in.

Kennisevenementen

Een activiteit waar Samenwerking Noord ook actief mee was is het bevorderen van kennisoverdracht. Bijvoorbeeld door het organiseren van themabijeenkomsten over actuele onderwerpen, zoals “agile werken”. Sommige bijeenkomsten waren zo snel ‘uitverkocht’, dat ze vier keer werden georganiseerd om aan de vraag te voldoen.

Toekomst

Wat er in die tien jaar al veranderd is: níet de ambitie van Samenwerking Noord. Want: staat het Noorden nu in de top 3 van Nederlandse it-regio’s, samen met Amsterdam en Eindhoven, als het aan Fred Hassert ligt gaat de volgorde van die lijst ook nog veranderen. “We willen eigenlijk wel op nummer 1 komen te staan”, glimlacht Hassert. Wie denkt dat dat te hoog gegrepen is, heeft het mis, zegt Fred. “Je moet natuurlijk wel ambitieus zijn, en dat zijn wij zeker. Er zitten nu al veel Noordelijke ondernemers in de Deloitte Fast 50. Relatief doet het Noorden het daarmee nu al ontiegelijk goed!”.

Volgens hem heeft het Noorden ook geen andere keuze dan om zeer ambitieus te zijn, omdat de digitalisering inmiddels op nagenoeg álle werkterreinen invloed heeft: van HRM of economie tot toerisme. Dat betekent ook dat er zeer veel specialisten en deskundigen nodig zijn om die digitalisering door te voeren. Voor de noordelijke economie is het van vitaal belang dat er voldoende van die specialisten zijn.

Hassert is er trots op dat hij zijn steentje eraan bij heeft kunnen dragen dat het imago van het Noorden zo sterk is geworden. Maar we zijn er nog niet, zegt hij. “We willen dat ons imago zo krachtig wordt dat het niet meer zo is dat noordelijke it-specialisten een baan in de Randstad zoeken, maar omgekeerd, dat specialisten uit Amsterdam of Utrecht denken: ‘Daar in het Noorden, daar ga ik ook eens kijken!”, aldus Fred Hassert. “En we willen de betekenis van Samenwerking Noord nog vergroten door het te veranderen van een netwerk van IT’ers tot een netwerk voor iedereen, omdat digitalisering inmiddels echt iedereen raakt. In elk geval hebben we al zoveel bereikt dat we er een klein feestje van maken eind van dit jaar.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring