Navigatie overslaan

Gro­nin­gen Seaports bindt strijd aan met zwerf­vuil uit zee

Groningen Seaports heeft met KIMO Nederland en België een overeenkomst getekend voor vier jaar om in en rondom de haven van Delfzijl te starten met het inzamelen van afval dat door schepen in de Noord- en Waddenzee wordt gedumpt.

Urkervissers en vissers uit het Noorden werken mee aan dit zwerfvuilproject. Zij verzamelen het afval, dat zij tijdens het vissen in hun netten krijgen, nemen dit mee naar de haven en leveren dit opgeviste vuil af aan de kade bij Wijnne & Barends in Delfzijl. De gemeente Delfzijl zorgt voor het transport en de verwerking.

De Noordzee wordt nog steeds als afvalbak gebruikt en hierdoor sterk verontreinigd. Om iets aan deze vervuiling te doen organiseert KIMO in de vier noordelijke havens een vuilvisproject onder de noemer 'Fishing for Litter'. Begin juli is een dergelijke overeenkomst voor de Eemshaven gesloten. In dit project (waarin vissers, ondernemers, havens en andere lokale en regionale overheden participeren) nemen vissersschepen big-bags mee naar zee Daar worden ze gevuld met afval (plastics, verfblikken, netten, autobanden, computers ect.) die ze meevangen tijdens het vissen. Een aantal Urker- en noordelijke visserboten verleent hieraan vanuit de Delfzijl hun medewerking aan.

Groningen Seaports is sinds januari 2005 Ecoports-gecertificeerd. Met de verwerving van dit certificaat heeft de organisatie aangegeven 'bovengemiddelde' inspanningen te willen verrichten voor het duurzaam en milieubewust ondernemen. Naar aanleiding van Europese wetgeving is er een Haven Afval Plan (HAP) opgesteld. Groningen Seaports heeft zich tot doel gesteld om bezoekende en passerende schepen meer afval te laten afgeven. Het HAP voorziet in de inzamelingen van scheepsafval, gevaarlijke scheepsafvalstoffen en bilgewater. In de periode 2005 - 2007 is het aantal schepen, dat deelneemt aan het havenafvalplan aanzienlijk toegenomen (van 6 procent in de jaren voor 2005 tot 33 procent in 2007).

KIMO is een internationale milieu- en veiligheidsorganisatie voor lokale overheden rond de noordelijke Europese zeeën. De doelstelling van KIMO is: "bestaande verontreinigingen uit deze zeeën te verwijderen, nieuwe te voorkomen en de Noordzee in goede conditie door te geven aan komende generaties".

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring