Ambassadeur Jurjen Gazendam van LabNoord is trots op CCKL-keurmerk

Ambassadeur Jurjen Gazendam van LabNoord is trots op CCKL-keurmerk

Ambassadeurs

Op 24 april ontving LabNoord het CCKL-keurmerk uit handen van Commissaris van de Koningen Max van den Berg. LabNoord, waar de Trombosedienst Groningen, het huisartsenlaboratorium, de laboratoria van het Martinizieknhuis Groningen en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal en GGZ Drenthe onder vallen, is de eerste grote laboratoriumorganisatie in Nederland die in een keer voorzien is van het kwaliteitsstempel. Ook het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl hoort erbij, maar die was al eerder geaccrediteerd. Jurjen Gazendam, directeur van LabNoord, reageert met gepaste trots. “De laboratoria functioneren op een dusdanige manier dat ze de hoogste kwaliteit hebben bereikt.”

Het CCKL-keurmerk maakt op een objectieve manier duidelijk dat een laboratorium zijn zaakjes goed op orde heeft. Een lab krijgt het keurmerk dan ook niet zomaar. Het laboratorium moet tot in de puntjes beschrijven hoe het werkt en hoe het kwaliteit en veiligheid biedt. Daarna bezoekt een team van vakdeskundigen het laboratorium om te beoordelen of het er op de werkvloer daadwerkelijk zo aan toe gaat als het laboratorium aangeeft. Ook worden er gesprekken gevoerd met het management van het lab. Pas als het laboratorium goed wordt beoordeeld ten opzichte van de Praktijkrichtlijn van het CCKL, krijgt ze een kwaliteitsstempel dat vier jaar geldig is.

De accreditatie betekent niet alleen een erkenning voor LabNoord; voor de patiënt betekent het een garantie op kwaliteit en zekerheid. "Stel dat iemand in Zoutkamp of Ter Apel bloed laat onderzoeken en dezelfde middag nog naar het ziekenhuis gaat, dan zijn de uitslagen daar direct beschikbaar en bovendien onderling vergelijkbaar omdat ze uitgaan van dezelfde normaalwaarde", legt Gazendam uit.

Dat huisarts en ziekenhuis samenkomen bij LabNoord, is volgens Gazendam bijzonder. "Ook de laboratoria van ziekenhuizen vallen onder LabNoord. Het is een lange keten, wat nog niet eerder in Nederland vertoond is. Andere huisartsenlaboratoria blijken bewondering voor ons te hebben, er komen regelmatig medewerkers een dagje bij ons langs om te kijken hoe het gaat."

Het Groningse LabNoord als voorbeeld voor de rest van Nederland dus. "Daarnaast gaan we, in samenwerking met het UMCG, een nieuwe laboratorium bouwen op een nog onbekende locatie in het Noorden. Ook de perifere ziekenhuizen werken hieraan mee, en dat is net zo uniek. Om deze voorbeeldfunctie uit te kunnen dragen, ben ik namens LabNoord ambassadeur van Groningen."