Ambassadeur Roel Dijkhuis: “Beeldvorming over Groningen is verbeterd”

Ambassadeur Roel Dijkhuis: “Beeldvorming over Groningen is verbeterd”

Ambassadeurs

Groningen krijgt in mei 2009 een groot congres voor Europese regionale televisiestations. Gastheer daarvoor is de regionale omroep voor Groningen, RTV Noord. Op het congres zijn 380 publieke televisiestations uit veertig landen vertegenwoordigd, die 250 televisiemakers hebben afgevaardigd. “Dat het congres in Groningen komt en niet bijvoorbeeld in Hilversum of omgeving, beschouwing ik zeker als erkenning voor de positie van de Groningse omroep en voor de voor Nederland echt unieke Mediacentrale”, zegt directeur-hoofdredacteur Roel Dijkhuis van RTV Noord. Dijkhuis is bezig aan zijn laatste maand als directeur-hoofdredacteur omdat hij op 31 december met pensioen gaat. Maar vanaf 1 januari gaat hij zich intensief bezig houden met het Europese congres.

Dijkhuis is achttien jaar hoofdredacteur geweest en hij heeft in die periode de groei van Radio Noord tot het volwassen multimediabedrijf RTV Noord meegemaakt. Ook was hij betrokken bij de verhuizing van RTV Noord naar de Mediacentrale. Dat is een oude elektriciteitscentrale die is omgebouwd tot een hypermodern bedrijfsgebouw voor bedrijven actief op mediagebied, waaronder ook internetbedrijven. Deze mediacentrale heeft zich ontwikkeld tot een zeer succesvol bolwerk van creativiteit en tot een van de nieuwe, krachtige motoren voor de Groningse economie. 

Dijkhuis mag zich 'Ambassadeur van Groningen' noemen. Zijn bedrijf steunt namelijk een campagne om Groningen te promoten als regio waar het uitstekend wonen en werken is. Het heeft Dijkhuis weinig moeite gekost om de afgelopen jaren, waar hij ook kwam, de boodschap uit te dragen dat het - ook in de media - uitstekend werken en ondernemen is in Groningen. 

"Toch merk je wel duidelijk dat de beeldvorming rond Groningen aanzienlijk is verbeterd, de afgelopen tien jaar. Het imago van 'boeren-provincie' is helemaal weg. Ik merk ook dat mensen verrast zijn wanneer ze hier komen. Zeker als ze hier bij ons in de Mediacentrale komen dan valt hen de mond wagenwijd open, want ook in de Randstad is er niet zo'n schitterende voorziening voor internet- en mediabedrijven die elkaar kunnen stimuleren." 

Ook RTV Noord zelf wordt volgens hem in de rest van het land zeer serieus genomen. Nu mag dat ook wel want het is de omroep met de hoogste luister- en kijkcijfers. Maar RTV Noord verkoopt ook steeds vaker haar beelden en reportages aan bedrijven in de Randstad. 

Dijkhuis is de afgelopen jaren met ontzettend veel plezier Ambassadeur van Groningen geweest. In januari zwaait hij officieel af als Ambassadeur, maar ongetwijfeld zal hij in mei, tijdens het Europese congres, nog wel zijn best doen om een heel interessante kant van de provincie te tonen. Al zal hem dat niet zo veel moeite kosten, want dat de Mediacentrale een bijzondere en stimulerende voorziening is, daar heb je niet veel woorden voor nodig. Dat zien de Europese bezoekers straks zelf wel.