Ambassadeur van Groningen, Fleur Gräper- Van Koolwijk: ‘Varen in Groningen nu minstens zo mooi als in Friesland!’

Ambassadeur van Groningen, Fleur Gräper- Van Koolwijk: ‘Varen in Groningen nu minstens zo mooi als in Friesland!’

Ambassadeurs

Wie aan Groningen denkt, denkt niet onmiddellijk aan varen en vaarroutes. Maar dat is zeer ten onrechte. De afgelopen jaren zijn in Groningen, met name ook in het oostelijke deel rond Blauwestad, prachtige recreatieve vaarroutes gerealiseerd die vanaf de Eems-Dollard uitstekend bereikt kunnen worden. ‘Daardoor is het recreatief varen in Groningen nu minstens zo mooi als in Friesland!’. Dat zegt de Groningse gedeputeerde voor onder meer toerisme en recreatie, Fleur Gräper - Van Koolwijk.

Zij is sinds enkele maanden gedeputeerde in de provincie Groningen, na een (deels landelijke) carrière waarin ze onder meer partijvoorzitter was van D66. Eerder werkte ze onder meer in Brussel en Den Haag. Maar sinds eind april 2015 is ze nu gedeputeerde in de provincie waar ze, ook toen ze werkte in de Randstad of in Brussel, steeds met volle overtuiging was blijven wonen.

Ze beheert de portefeuilles Ruimtelijke Ordening, Verkeer & Vervoer, Toerisme & Recreatie, Cultuur & Sport en Internationalisering.

Ze kende Groningen dus al heel erg goed. Maar toch heeft ze, sinds ze nu gedeputeerde is, wel iets verrassends ontdekt over Groningen. ‘Wat me de afgelopen maanden is opgevallen is de enorme diversiteit aan activiteiten in de provincie Groningen. Er gebeurt hier nog veel meer dan ik al wist. Er zijn hier bijvoorbeeld veel meer evenementen en activiteiten dan ik dacht. Het enige is dat wij in Groningen niet gewend zijn om dat ook luid en duidelijk bekend te maken. En daarvan zijn de recreatieve vaarroutes dan ook een heel mooi voorbeeld, want iedereen denkt bij “varen” aan Friesland en niet aan Groningen, maar je weet niet half hoe mooi het is om door Groningen te varen!’, zegt ze enthousiast.

Wat ziet u als de kracht van de provincie Groningen?

‘Dat is duidelijk de combinatie tussen de ontzettend dynamische stad Groningen en de Ommelanden, een gebied met rust en ruimte, waar je nog volop inspiratie op kunt doen en je hoofd leeg kunt maken. Dat is echt heel bijzonder in Nederland. Ik denk dat als we dat nog wat meer uitdragen, het toerisme hier nog rijkelijker kan groeien dan nu al het geval is!’

De provincie Groningen ondersteunt een campagne ter promotie van de economie van Groningen, samen met tal van grote Groningse ondernemingen. De directies of bestuurders mogen zich ‘Ambassadeur van Groningen’ noemen, en dat geldt ook voor Fleur Gräper. Dat houdt ook in dat ze, waar ze maar kan, de boodschap uitdraagt dat het goed leven en werken is in Groningen. Dat doet ze met alle plezier en overtuiging.

‘Ik ben landelijk voorzitter van D66 geweest. Daar wist iedereen dat ik uit Groningen kwam, en anders zorgde ik daar zelf wel voor. Want af en toe kom je nog wel eens mensen tegen die zeggen: “Zo, komt u helemaal uit Groningen?!” Terwijl mensen uit Groningen de Randstad helemaal niet zo ver vinden. Maar dit beeld van Groningen als afgelegen regio is echt duidelijk aan het kantelen. Groningen staat ook in de Randstad nu bij velen bekend als de dynamische en inspirerende Stad/regio die het gewoon is. Dus wat dat betreft hoef ik dat nu als ambassadeur steeds minder uit te dragen’.

U heeft ook in Brussel gewerkt. Hoe werd er daar tegen Groningen aangekeken?

‘Natuurlijk kennen ze Groningen daar. Maar ze kennen toch vooral het Noorden als regio waar veel gebeurt, ook omdat het Noorden verbindingen heeft gezocht met Duitsland. Naar mijn gevoel werd er in Den Haag wat kritischer over Groningen gedacht dan in Brussel. Maar ook dat laatste is nu duidelijk aan het veranderen, en anders helpen we daar graag nog wel wat bij!’.

Economisch gaat het goed met Noord-Nederland, en ook met Groningen, zo meldde bijvoorbeeld de investeringsmaatschappij NOM. Heef u zelf ook de indruk dat het goed gaat met Groningen, in economisch opzicht?

‘Zeker! Zo heeft Google zich in onze provincie gevestigd. En we zijn ook in gesprek met andere mooie vogels om die hier naar toe te krijgen. Maar we willen ons als college niet uitsluitend richten op deze vogels, hoe mooi en groot ze ook zijn. We willen juist ook investeren in het midden- en kleinbedrijf in de provincie Groningen, want daar is ook veel werkgelegenheid, en het maakt je minder kwetsbaar. Dus: wij streven er naar om alle vogels hier naar Groningen te halen, zowel groot als klein, en als we al die vogels samen kunnen laten zingen, dan is dat het beste voor de Groningse economie!’