Ambassadeur van Groningen Henk Bleker:

Ambassadeur van Groningen Henk Bleker:

Ambassadeurs

"Groningen leent zich prima voor sport en cultuur"

“Zo doun wie dat in Grunn!” Dat is een mooie binnenkomer van Henk Bleker, ambassadeur van de provincie Groningen. Eigenzinnig en eigengereid, zo bestempelt hij de Groningers. “Trots zijn we hier zeker, alleen laat niemand dat echt goed merken. Terwijl er veel grote en kleine evenementen worden gehouden in de provincie. Ik vind ook dat Groningen daar een mooie plaats voor is. Kijk naar DelfSail, dat was een groot succes.”

"Het moet voor culturele organisaties en sportbonden makkelijk en gewoon worden om iets te organiseren in Groningen. We hebben hier zoveel organisatietalent en enthousiasme. DelfSail is daarvan het ultieme bewijs, maar ik kijk ook terug naar een evenement als Gironingen, de start van de grote wielerronde Giro d'Italia. Groningen leent zich prima voor dit soort evenementen. Niet alleen de bestuurders staan er voor open, maar ook de burgers en verenigingen."

De huidige directeur van RTV Noord twijfelde niet lang nadat hij werd gevraagd als ambassadeur van de provincie. "Ik ben landelijk erg actief, dat zal wel een reden zijn geweest", legt hij uit. "Vroeger was ik als gedeputeerde van de provincie veel in Den Haag en andere delen van het land. Dat geldt ook voor mijn werkzaamheden bij RTV Noord. Ik blijf natuurlijk wel een rasechte Groninger en ik zie het als mijn taak om als ambassadeur de provincie uit te dragen in Nederland."

Bleker richt zich vooral op sport en evenementen. "We moeten zorgen voor een voortdurende stroom van grote en kleine evenementen", gaat hij verder. "Zelf heb ik me sterk gemaakt om het NK Wielrennen voor amateurs naar de provincie te halen. Afgelopen jaar is de wedstrijd verreden in het vestingstadje Bourtange, een prachtige locatie. De organisatie zat goed in elkaar en dat onthouden ze. Willen ze eens een groter toernooi organiseren bij de wielerbond dan hebben ze misschien deze kleine wedstrijd in Bourtange nog in het hoofd. Dat kan dan wel eens een aanzet zijn tot het organiseren van een grotere wedstrijd."

"Het uitdragen van Groningen is ook zeker een taak van RTV Noord als regionale omroep. Een mooi voorbeeld is dat we tijdens DelfSail onze studio voor zes dagen hebben verplaatst naar Delfzijl. Zeker in de tijd van digitale tv, waardoor TV Noord in heel Nederland te ontvangen is, levert dat veel aandacht op. We zagen het terug in de kijkcijfers, die tijdens DelfSail veel hoger waren dan normaal. Niet alleen Groningers worden enthousiast, maar ook de mensen buiten de provincie."

Bleker beseft goed hoe hij zijn publiek moet bedienen. Dat was niet anders als gedeputeerde. "Het zijn wel twee totaal verschillende banen", legt hij uit. "Eigenlijk is de enige overeenkomst dat je werkt voor de Groningers zelf. RTV Noord is tegenwoordig een soort publiek bezit geworden. Dat ben je ook als provinciaal bestuurder, je doet het voor de burgers. Verschil is natuurlijk wel dat ik me als gedeputeerde niet bezig hield met commerciële zaken en dat is nu wel anders. Een kwart van de inkomsten bij Noord komt uit reclame."

Bleker is niet anders naar de provincie gaan kijken na zijn carrièreswitch. "Ik woon hier al zo lang en ken alle hoeken van de provincie. Ik woon bewust niet in de stad, ook al werk ik hier al bijna dertig jaar. Het is heerlijk om dan thuis te komen op het platteland in Vlagtwedde en bezig te zijn met mijn hobby, het fokken van Welsh-pony's. En wat ik al zei, in Groningen gebeurt van alles. En niet alleen in de stad, maar ook in de provincie zijn er genoeg mogelijkheden en mooie plekken om evenementen te organiseren."