Ambassadeur van Groningen, Karin Orsel

Ambassadeur van Groningen, Karin Orsel

Ambassadeurs

‘Het is uitstekend ondernemen in noordelijke zeehavens’

Wie aan de provincie Groningen denkt, denkt misschien niet onmiddellijk aan florerende zeehavens. Dan denk je eerder aan Rotterdam. Maar in de provincie Groningen zijn de twee meest noordelijke zeehavens van Nederland gevestigd, de Eemshaven en de haven van Delfzijl. Het gaat uitstekend met deze havens, waarin de overslag jaar in, jaar uit toeneemt. Directeur Karin Orsel van de Management Facility Group in Delfzijl kan het goed merken dat de economie swingt in het Noorden. Haar bedrijf fungeert als een soort uitzendbureau voor zeevaartpersoneel en groeit als kool. Maar ook levert haar bedrijf vele andere diensten aan scheepvaart-ondernemingen. Karin Orsel is ‘Ambassadeur van Groningen.’

Waarom bent u 'Ambassadeur van Groningen' geworden en wat betekent dat in de praktijk?

"Ik ben ambassadeur geworden omdat ik het een eer vind om hiervoor gevraagd te worden, omdat ik veelal in het westen zaken doe en ik het Noorden altijd positief benadruk. Verder vind ik dat we in het Noorden zoveel te bieden hebben, maar we dit naar buiten toe te weinig communiceren. En tenslotte vind ik dat we trots moeten zijn op ons stukje Nederland."

Is het prettig ondernemen in de provincie Groningen? Zo ja: waarom?

"Voor ons is het buitengewoon prettig zaken doen in het Noorden. Voor onze tak van sport zoals ik het altijd noem, wordt door de westerling verwacht dat alle scheepvaartgerelateerde bedrijven in Rotterdam of Amsterdam gevestigd zijn. In het Westen loop je echter tegen aanzienlijke problemen op zoals huisvesting, infrastructuur met betrekking tot woon-werkverkeer, files en ook de mentaliteit van de werknemers is 'anders'. In het Noorden is er nog ruimte om je bedrijf uit te kunnen breiden, het fileprobleem is redelijk en de werknemers hebben meer het 'wijgevoel'; ze zijn betrokken bij hun bedrijf.'

Hoe gaat het met uw bedrijf? Hoeveel mensen werken inmiddels bij en voor de Management Facilities Group?

"Het gaat buitengewoon goed met ons bedrijf, er werken op kantoor 56 mensen en op onze vloot iets meer dan 1000 mensen voor ons."

Wat zijn de verwachtingen van uw bedrijf voor de toekomst? En betekenen alle verwachte nieuwe activiteiten in Delfzijl en de Eemshaven ook dat jullie bedrijf het extra druk gaat krijgen?

"De toekomstverwachtingen zien er goed uit, onze ontwikkeling staat vooralsnog helemaal los van de ontwikkelingen in de Eemshaven en Delfzijl. Wij zijn een internationaal georiënteerd bedrijf en onze klanten zijn met name in Scandinavië gevestigd. We zijn nog steeds in ontwikkeling en verwachten de komende jaren nog steeds te groeien. Groei is goed, maar mag nooit ten koste gaan van je huidige performance."