Ambassadeur van Groningen, luchthavendirecteur Jeroen Meulendijks:

Ambassadeur van Groningen, luchthavendirecteur Jeroen Meulendijks:

Ambassadeurs

"Groningen Airport Eelde heeft recordjaar achter de rug"

Een belangrijke voorziening voor de Noord-Nederlandse economie, die eigenlijk alleen nog maar aan betekenis kan winnen. Dat kan men zeker zeggen van Groningen Airport Eelde, de noordelijke, op een steenworp van de stad Groningen gelegen luchthaven. Het gaat uitstekend met Groningen Airport Eelde, dat in 2008 een recordjaar had, zowel qua passagiers als qua omzet. De komende maanden, nog voor de zomervakantie, wordt bekend of de start- en landingsbaan kan worden verlengd. Als het licht daarvoor door de Raad van State op groen wordt gezet, krijgt de Groningse luchthaven een enorme impuls.

Jeroen Meulendijks, directeur van Groningen Airport Eelde, heeft hoge verwachtingen van de baanverlenging. Hij heeft goede hoop dat de Raad van State toestemming zal geven voor de baanverlenging omdat de Raad de belangrijkste bezwaren op gebied van milieu, nut en noodzaak en geluid in 2008 ongegrond heeft verklaard. Mocht dat inderdaad gebeuren dan is dat niet alleen voor de noordelijke economie van grote betekenis, maar zelfs voor de landelijke. "In plannen van het ministerie krijgt Eelde straks een belangrijke, nationale status. In het kader van een soort nationale verdeling van luchtverkeer over de Nederlandse vliegvelden gaat er ook vliegverkeer naar Eelde. Beleidsmatig wordt de rol van Eelde dus ook landelijk erkend en dat biedt kansen voor de lange termijn."

Zelf maakt Meulendijks dat allemaal niet meer mee in functie van Luchthavendirecteur, want per 1 maart krijgt hij een andere baan. Hij wordt directeur van de Vakopleiding Transport en Logistiek (VTL). Hij is acht jaar luchthavendirecteur geweest. "Ik ben met veel plezier werkzaam geweest in het Noorden. Dat ik vertrek, heeft vooral te maken met het feit dat ik dichter bij mijn familie wil wonen na acht jaar pendelen tussen Groningen en Heemstede", licht Meulendijks toe.

Hij mag zich tot zijn vertrek 'Ambassadeur van Groningen' noemen. Dat is een titel die managers krijgen die een campagne ondersteunen om het ondernemen en de economie van Groningen te promoten. "Ik ondersteun die campagne van harte. Want het is uitstekend ondernemen in Groningen en de rest van het Noorden. De lijnen zijn er kort, het zakelijke netwerk is overzichtelijk. Ook de saamhorigheid is groot', aldus de luchthavendirecteur. Volgens hem is Groningen ook een gebied waar voor ondernemers volop kansen liggen, en wanneer de startbaan straks mogelijk verlengd wordt is het Noorden ook infrastructureel gezien volledig bij de tijd. 'Het enige is dat ze in het Noorden wat minder schuchter en bescheiden mogen zijn. Een beetje meer assertiviteit, dat zou geen kwaad kunnen."

Komende zomer zal hij in zijn nieuwe functie met meer dan normale belangstelling uitkijken naar het besluit over de baanverlenging. Stel je voor dat die er komt, is het dan niet wat zuur voor hem dat er dan een besluit wordt genomen waar hij acht jaar lang voor gestreden heeft? "Tja, dat is niet anders. Maar ik gun het succes graag aan mijn opvolger", aldus de scheidend ambassadeur van Groningen.