Ambassadeur voor Groningen, ING-directeur Wouter Zijlmans

Ambassadeur voor Groningen, ING-directeur Wouter Zijlmans

Ambassadeurs

"Groningse ondernemers nuchter, maar zeker niet zonder durf"

Groningen wordt wel eens het ‘Amsterdam van het Noorden’ genoemd, maar qua mentaliteit zijn er minstens zoveel overeenkomsten met Rotterdam. Zeker wanneer het gaat om de ondernemersmentaliteit is Groningen vergelijkbaar met de Maasstad. ‘Er heerst in Groningen dezelfde rechttoe-rechtaan sfeer als in Rotterdam. De ondernemers zijn hier nuchter, maar zeker niet zonder durf. Ik voel mij hier dan ook uitstekend thuis.’ Wouter Zijlmans, die dit betoogt, is sinds twee maanden Regiodirecteur Business Banking van de ING Noord-Nederland. Voordien werkte de 34-jarige directeur als relatiebankier voor de Wholesale markt – de grootzakelijke markt –in Rotterdam.

Hij werkt dus nog relatief kort in Groningen, maar hij kan daardoor wel met een frisse blik kijken naar de noordelijke zakenwereld. Omdat de ING een campagne ondersteunt voor de economische promotie van Groningen, mag hij zich ook 'Ambassadeur voor Groningen' noemen. De titel houdt ook in dat hij waar mogelijk uitdraagt dat het goed ondernemen is in Groningen. 

"Ik hoef mij absoluut niet te forceren om een beetje reclame te maken voor Groningen als provincie waar het goed ondernemen is. Ik meen het oprecht wanneer ik zeg dat Groningen een zeer kansrijke provincie is. Er is nog ruimte genoeg, er gebeurt erg veel op het gebied van duurzaamheid, er is besliskracht en loyaliteit. De boodschap dat ondernemers hier prima uit de voeten kunnen kan ik dus geheel onderschrijven en kan ik met verve uitdragen", zo zegt Zijlmans.

Overigens is hij directeur geworden bij de ING in Groningen in een voor zijn bank, en andere banken, zeer zware periode. De kredietcrisis heeft wereldwijd toegeslagen. Maar toch is het volgens Zijlmans een misverstand om te denken dat banken geen kredieten meer verstrekken. Zeker ook in Groningen gaan veel zaken gewoon door. "Er komen nog steeds volop aanvragen voor kredieten bij ons binnen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik vrij weinig daarvan heb afgekeurd. De economie is beslist niet tot stilstand gekomen. Maar natuurlijk is het wel een lastige tijd momenteel. Al kun je dit ook weer beschouwen als een tijdperk waarin de goede ondernemers zich kunnen onderscheiden. In elk geval is het niet zo dat banken volop op de rem trappen, al zijn we inderdaad wel wat kritischer geworden."

"Onlangs nog hebben wij een ondernemer een krediet verstrekt die actief is in een zeer lastige markt. Maar hij had een zeer helder plan en een zeer duidelijk beeld van wat hij wilde. En daardoor was het voor ons geen probleem om krediet te verlenen. Dus ook in deze tijden zijn er nog steeds ondernemende mensen, en zeer zeker ook hier in Groningen. En als de ING willen wij deze ondernemers graag van dienst blijven", aldus ambassadeur voor Groningen, Wouter Zijlmans.