‘De Groningse economie zit op alle fronten in de lift!’

‘De Groningse economie zit op alle fronten in de lift!’

Ambassadeurs

Jan Loeters, directievoorzitter Rabobank Stad en Midden Groningen én Ambassadeur van Groningen

‘Het is frappant dat de woningmarkt in de stad Groningen zich uiterst snel ontwikkelt. Groningen is na Amsterdam en Utrecht de derde stad in Nederland wat betreft de snelheid van de ontwikkeling van de woningmarkt. Dat geeft duidelijk aan hoe dynamisch de economie van Groningen is. Bovendien is Groningen na Amsterdam het tweede ICT-bolwerk van Nederland geworden. Maar ook in bijna alle andere branches gaat het momenteel zeer voorspoedig.’ Dat zegt Jan Loeters, directievoorzitter van Rabobank Stad en Midden Groningen.

Als er érgens een bedrijf is dat als een soort thermometer kan aanvoelen hoe de ‘temperatuur’ is in de economie, dan is het wel een bank. Daar merken ze onmiddellijk of er vraag is naar kapitaal voor investeringen of naar hypotheken. Rabobank Stad en Midden Groningen is de grootste van vier Rabobank-vestigingen in de provincie Groningen. Bij de bank werken tweehonderd medewerkers, zodat er contacten zijn tot in de kleinste haarvaten van de Groningse economie.

Maar de bank baseert haar oordeel over de situatie van de plaatselijke economie ook op onderzoek. En ook ziet de bank het als een van haar taken om waar mogelijk de Noordelijke economie te bevorderen, en ook daarvoor is inzicht een voorwaarde.

‘We merken duidelijk dat de economie in Groningen aantrekt. De bouw draait beter, en ook in de maakindustrie is er een opleving. In de volle breedte is er sprake van herstel. In de detailhandel is er een divers beeld. Alleen in de zeescheepvaart gaat het nog niet naar wens’, zegt Loeters (60). Hij bekleedt al 26 jaar directeursfuncties en is al 36 jaar in dienst bij de Rabobank. Loeters werd geboren in de Achterhoek, en begon zijn loopbaan in Oldenzaal. Inmiddels is hij alweer zes jaar directievoorzitter in Groningen.

‘Wij hebben onderzoek gedaan naar de Groningse economie: 'Toekomstvisie perspectief Groningen 2025'. Daaruit blijkt dat er veerkracht zit in de Groningse economie, maar we kunnen nog wel wat sleutelen om het beter te krijgen. We zijn tot de conclusie gekomen dat we op een viertal zaken de economie nog kunnen verbeteren. Dat zijn sectoren die wij benoemen als 'Groningen Aantrekkelijk, (wonen en leefbaarheid)’, 'Groningen Vitaal' (gezondheid en zorg) , 'Groningen Compleet' (landbouw en infrastructuur) en 'Groningen Werkt' (economie en werkgelegenheid). Elk van onze vier transitiepaden wordt getrokken door een boegbeeld, samen met de banken in de provincie Groningen’, vertelt Loeters. Zijn eigen kantoor, Rabobank Stad en Midden Groningen, is betrokken bij ‘Groningen Werkt’.

Zo zet zijn bedrijf zich in voor het versterken van de werkgelegenheid door mbo-opleidingen af te stemmen op vragen van bedrijven: opleidingen voor Google in de Eemshaven of voor het slopen van schepen. ‘Wij zetten ons ervoor in omdat wij vinden dat de economie stevig moet blijven en toekomst moet bieden aan iedereen. Wij voelen ons echt maatschappelijk betrokken. Natuurlijk is dat ook in ons eigen belang: als bank willen we geld verdienen. Maar dat kan het beste wanneer er ook sprake is van klanttevredenheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.’

Rabobank Stad en Midden Groningen steunt ook de economische campagne ‘Er Gaat Niets Boven Groningen’, en om die reden mag Jan Loeters zich ‘Ambassadeur van Groningen’ noemen. Dat betekent ook dat hij uitdraagt dat het prima ondernemen is in de provincie Groningen.

‘Dat doe ik uit volle overtuiging, want er is sprake van een zeer ondernemende cultuur in Groningen. Kijk naar de vele jonge IT-bedrijven in de Mediacentrale of naar de Startups in The Big Building. Er zijn in Groningen maar liefst 52.000 studenten in het WO en HBO. Steeds meer jongeren beginnen hun eigen bedrijf. Er gebeurt hier dus echt heel erg veel: het zijn spannende tijden met nieuwe initiatieven. Er is volop nieuwe energie in Groningen!’, aldus Jan Loeters.