Directeur Eckstein van Theodorus Niemeyer, Ambassadeur van Groningen:

Directeur Eckstein van Theodorus Niemeyer, Ambassadeur van Groningen:

Ambassadeurs

“Groningen veel leuker om te werken dan ik dacht”

Met een lichte tegenzin begon Emiel Eckstein vijf jaar geleden aan zijn nieuwe functie als directeur van Koninklijke Theodorus Niemeyer BV in Groningen, onderdeel van het wereldwijde British American Tobacco. Eckstein werkte op dat moment voor datzelfde concern in Leuven, en had in voorgaande functies al in alle werelddelen gewerkt. ‘Groningen’ klonk hem niet echt spannend in de oren. Nu, vijf jaar later, bevalt het hem er uitstekend.

"Mijn mening, of beter gezegd mijn vooroordeel, over Groningen heb ik compleet moeten herzien. Groningen is een heel gezellige en levendige stad om in te wonen. En het is hier ook uitstekend werken", zegt Eckstein. Hij mag zich zelfs 'Ambassadeur van Groningen' noemen, een titel die hij dankt aan het feit dat Niemeyer de promotiecampagne voor Groningen steunt. Met volle overtuiging, want Eckstein is in vijf jaar tijd bekeerd tot fan van Groningen, en draagt dat graag uit.

In deze vijf jaar heeft hij overigens bij de tabaksfabriek een ingrijpende reorganisatie moeten doorvoeren. Deze was onder meer nodig als gevolg van de strengere anti-rookwetgeving. "Daar zijn we intensief mee bezig geweest. Het aantal medewerkers is teruggebracht tot 370 en moet volgend jaar eindigen op 331 medewerkers. Maar dan zijn we weer een sterk bedrijf en helemaal klaar voor de toekomst. Want sommigen denken misschien dat de tabaksindustrie in de wereld ten dode is opgeschreven. Maar dat is echt onzin. Ik ben er van overtuigd dat er voor onze industrie toekomst is, en ons bedrijf is daar nu helemaal klaar voor", aldus Eckstein.

De afgelopen vijf jaar heeft hij ook gemerkt dat het prima ondernemen is in Groningen. 'Bij Niemeyer wisten ze dat al veel langer, want het bedrijf is in 2009 al 190 jaar in Groningen gevestigd. De mentaliteit van de medewerkers is prima, en loyaliteit enorm hoog. Okee, mensen zijn hier misschien wat meer gesloten, maar als je ze eenmaal hebt, dan gaan ze er ook echt voor."

Hij heeft tot zijn spijt wel moeten merken dat het steeds drukker is geworden rond Groningen, op A28 en A7, waardoor het wat dat betreft wat meer op de Randstad begint te lijken.

Als ondernemer vindt hij het heel prettig dat de relaties met gemeente en provincie heel goed zijn. "We krijgen altijd alle medewerking. Uiteraard hebben zij hun eigen verantwoordelijkheden, maar ik vind dat men heel snel schakelt, en bijvoorbeeld de provincie voert zeker niet de boventoon. De lijnen zijn kort, en je wordt niet van het kastje naar de muur gestuurd. Dat valt me echt nadrukkelijk op, want ik heb op veel plekken in de wereld gewerkt. Maar in Groningen word je serieus genomen", aldus Eckstein, die in januari overigens aan een nieuwe uitdaging begint, gesterkt door prettige herinneringen aan vijf jaar werken en wonen in Groningen.