‘Groningen heeft ons veel gebracht en we willen graag wat teruggeven’

‘Groningen heeft ons veel gebracht en we willen graag wat teruggeven’

Ambassadeurs

Jan Lucas Oldenburger, DGA Virol en WPT én Ambassadeur van Groningen

Jan Lucas Oldenburger vormt samen met zijn twee broers de tweede generatie aan het hoofd van recycling- en grondstoffenbedrijf Virol in Scheemda en Winschoten. Het familiebedrijf is voor de regio een belangrijke werkgever. “Ik hou van deze regio. Ik ben ook echt een Groninger in hart en nieren en ik wil me voor deze provincie inzetten. We willen de mensen toch hier houden? Dan moeten er banen zijn en bovendien moeten we streven naar cultuurbehoud. Ik probeer daar echt mijn steentje aan bij te dragen”, zegt Jan Lucas Oldenburger.

Virol stamt uit 1974, toen Rutgert Oldenburger (senior) compagnon werd bij de Fa. van Iren, een klein oud-papierbedrijf in Scheemda. De naam Virol is dan ook een samenvoeging van die beide namen. Het bedrijf richtte zich in het begin vooral op de inzameling van oud papier, maar inmiddels houdt Virol zich bezig met het inzamelen en bewerken van veel verschillende grondstoffen en afvalstromen. Via de dochterondernemingen Virol Metaal, Reisswolf en Waste Paper Trade houdt de Virol-groep zich ook bezig met archiefvernietiging, archiefservice, het inzamelen en verhandelen van metaal en de handel in papierafval, zowel regionaal, nationaal als internationaal.

Jan Lucas Oldenburger is (samen met zijn twee broers) directeur-grootaandeelhouder van Virol en Waste Paper Trade (WPT), een van de drie dochterondernemingen die tevens voor 50 procent in handen is van het Duitse familiebedrijf Tönsmeier. “We hebben als broers de aandelen netjes verdeeld en daarnaast hebben we allemaal één van onze dochterbedrijven onder onze hoede”, legt hij uit. WPT is actief in zeker zeven landen en verhandelt jaarlijks meer dan een miljoen ton oud-papier.

Jan Lucas Oldenburger vertelt bevlogen over de rijke ‘papierhistorie’ in Oost-Groningen. “Vroeger hadden de boeren hier aardappels, suikerbieten of stro. Dat laatste werd gebruikt om strokarton mee te maken. Er waren hier in de regio heel wat strokartonfabrieken en mijn vader is er ooit begonnen als inkoper. Wij zitten nu nog steeds in ‘papier’. Ondanks de digitalisering denk ik dat we ook nog wel heel lang in deze handel kunnen zitten. Kranten en boeken zullen nooit helemaal verdwijnen en de verpakkingsindustrie speelt een steeds belangrijkere rol. Daarnaast komt in Oost-Europa de inzameling van papier nu pas op gang. Dat zorgt voor veel handel.”

Als Groninger in hart en nieren wil Jan Lucas Oldenburger de regio trouw blijven. “Groningen is toch ook prachtig? Het heeft ons als bedrijf veel gebracht en we willen ook graag wat teruggeven. Er zijn hier natuurlijk de nodige problemen. In Oost-Groningen is veel krimp. We kunnen dat niet helemaal tegenhouden, maar we kunnen de leegloop wel zoveel mogelijk minimaliseren. Er moeten banen komen, we hebben scholen nodig en er moet genoeg te doen zijn in de provincie.” Niet voor niets werkt Virol nauw samen met werkvoorzieningsschappen. “Sommige van onze activiteiten zorgen niet voor enorme winsten, maar we kunnen er wel banen mee creëren.”

“Ik vind dat we meer moeten samenwerken”, vervolgt hij zijn betoog. “Niet alleen binnen de regio, maar ook met andere provincies en regio’s. En dan moet je ook zeker niet de Duitse grensregio vergeten. Je moet soms delen en verbindingen leggen. Elektrische apparatuur moet straks door nieuwe regelgeving apart worden ingezameld en verwerkt. Daar liggen best kansen. Ik wil graag samenwerken met andere regio’s zodat er genoeg schaalgrootte is voor dergelijke initiatieven. Het zou dan best kunnen dat je centraal moet gaan sorteren en bewerken. We kunnen er werkgelegenheid mee scheppen en dat is goed voor onze regio. We hebben dit hard nodig!’

Niet voor niks is Jan Lucas Oldenburger erg actief in de Regio Groningen Assen en zet hij zich in om een succes te maken van een Duits-Nederlandse Handelsdag in Papenburg, waar ondernemers uit beide grensregio’s elkaar kunnen treffen. Maar bovenal is hij dan een Ambassadeur van Groningen, maar dat zit hem in zijn aard.

“Ik kon ook alleen maar ja zeggen tegen Gertjan Lankhorst, de directeur van GasTerra en ook een van de Ambassadeurs, toen hij me vroeg om Ambassadeur van Groningen te worden. Ik hoop dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen. Groningen is zo’n mooie provincie en we moeten ervoor zorgen dat hier genoeg werk, scholing en cultuur blijft. Dan zijn er ook in niet alleen rond de stad maar ook in Oost-Groningen volop kansen."