‘Groningse economie gaat vruchten plukken van innovaties’

‘Groningse economie gaat vruchten plukken van innovaties’

Ambassadeurs

Het lijkt somberheid troef in de berichtgeving rondom de Miljoenennota, de Nederlandse- en de wereldeconomie. Voor de Groningse economie is de situatie ook wat brozer en zorgelijker dan enkele maanden geleden nog leek, maar toch is er nog steeds aanleiding tot optimisme. Met name het feit dat er de afgelopen jaren zeer veel is geïnvesteerd in innovaties en technologie is veelbelovend: op termijn zal Groningen daar zeker de vruchten van gaan plukken. Dat zegt Siem Jansen, directeur van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM).

De NOM heeft ten doel de noordelijke economie te stimuleren en heeft al tientallen jaren ups en downs meegemaakt. In het verleden zag de NOM vaak als eerste signalen dat er kenteringen aankwamen: dan volgden er waarschuwingen dat het minder goed zou gaan of werd juist gesignaleerd dat het beter zou gaan. Hoe kijkt de NOM nu, in deze tijden van krediet- en Eurocrisis en van landelijke bezuinigingen, aan tegen de noordelijke resp. de Groningse economie? Hoe staat het Noorden er kortom voor?

‘In mei, bij de presentatie van ons jaarverslag over 2010, konden we behoorlijk positieve geluiden laten horen. Namelijk dat de economie van Noord-Nederland zich herstelde van de gevolgen van de kredietcrisis, met name in de foodsector . Sinds mei is er natuurlijk wel veel veranderd, bijvoorbeeld de zorgen om Griekenland. Maar optimisme is er toch nog wel steeds’, aldus Jansen.

Volgens hem blijkt uit de aanvragen van bedrijven voor financieringen dat er nog steeds wordt geïnvesteerd: dat is voor de NOM altijd een goede graadmeter van hoe de vlag er bij hangt. ‘Maar het herstel is broos, en zou natuurlijk kunnen omslaan. De economische situatie is zorgelijk, en het zou verstandig zijn wanneer er in Europa schuldsaneringen zouden komen. Anderzijds betekent het afbouwen van schulden bij banken wel weer dat ze dan nog minder snel financieringen zullen verstrekken. We zitten economisch gezien dus in een vicieuze cirkel en we houden elkaar in de houdgreep.’

Maar toch is de noordelijke economie momenteel aanzienlijk sterker dan een jaar of twintig geleden. ‘En daarom ook zie ik lichtpuntjes voor de noordelijke economie. Er is namelijk erg veel gedaan aan innovatie. Bijvoorbeeld rondom Philips. Of dankzij het Instituut voor Koolhydraten in Groningen. Het heeft jaren geduurd voor dat er een aardappel kon worden ontwikkeld met minder koolhydraten, en dat is interessant bij de bestrijding van obesitas. Maar nu die aardappel er is, ligt er een wereldmarkt voor open.’

‘En ook werken we aan ‘smart grids’: superslimme systemen om energieproducenten te koppelen. Dat zijn allemaal innovaties waarvan je niet weet wanneer dat verkoopbare producten oplevert. Maar dat die producten er komen, dat staat vast: die kunnen de komende jaren worden uitgerold. En daarom denk ik dat we nu misschien even een paar jaar flink op de kiezen zullen moeten bijten. Maar de uitgangspositie is goed , we hebben hier nu een hartstikke sterke en concurrerende economie, goed ondersteund door regionale overheden. Lichtpunten genoeg dus aan de horizon’, aldus Siem Jansen.