‘Kunst en ontspanning is een ideale combinatie en die vind je in Groningen’

‘Kunst en ontspanning is een ideale combinatie en die vind je in Groningen’

Ambassadeurs

In september vorig jaar ging Andreas Blühm aan de slag als algemeen directeur van het altijd spraakmakende Groninger Museum. Sinds zijn moment van aantreden draagt hij tevens de officieuze titel ‘Ambassadeur van Groningen’. Ondanks het feit dat de geboren Duitser nog niet erg lang in Groningen gevestigd is, lijkt het ambassadeurschap hem op het lijf geschreven.

U bent nog geen jaar in functie: hoe bevalt het u tot nu toe in Groningen?

Het bevalt uitstekend! Ik kende de stad al, maar nu ervaar ik het rijke culturele aanbod en de betrokkenheid van de mensen uiteraard op een heel andere manier. Het voelt goed dat de Groningers het museum een warm hart toedragen. Kritisch zijn en hoge verwachtingen hebben zie ik ook bij de Groningers. Deze baan is een boeiende uitdaging.

Wat is uw visie op de toekomst van het Groninger Museum?

Wanneer het Groninger Museum de kwaliteit van tentoonstellingen en activiteiten kan blijven handhaven dan ziet de toekomst er rooskleurig uit. Het Groninger Museum is de plek waar je iets kunt beleven, alleen of met vrienden en familie. De mooie interessante tentoonstellingen en activiteiten laten een boeiende en voor velen nieuwe wereld zien. Een wereld om over na te denken en eventueel de ervaringen te delen met anderen. Het museum is een verrijking voor de bezoeker. Veel van hen geven aan dat ze het museum zeer waarderen en hopen dat het museum nog lang veel mooie en interessante tentoonstellingen blijft maken. De subsidies van gemeente en provincie zorgen mede voor de toekomst en met bijdragen van sponsoren en begunstigers zie ik een goede toekomst weggelegd voor het Groninger Museum.

Wat is naar uw mening de betekenis van het Groninger Museum voor zowel de stad als de provincie Groningen?

Het Groninger Museum is een ontmoetingsplek voor de bezoeker uit de stad en de provincie maar ook van ver buiten de regio. Dit betekent dat het museum zorgt voor een structurele economische injectie voor stad en provincie. De bezoeker van het museum laat een bestedingspatroon zien van gemiddeld 39,90 euro per dag. Gemiddeld brengen zo’n 200.000 bezoekers per jaar een bezoek aan het Groninger Museum. Door deze bezoekers wordt de economie gestimuleerd en neemt de bedrijvigheid in onder andere winkels, hotels en horeca toe. Als dé culturele trekpleister van Groningen levert het Groninger Museum bovendien een belangrijke bijdrage voor het vestigingsklimaat.

Wat zijn de voordelen van Groningen als locatie voor een toonaangevend museum als het Groninger?

Groningen is een bruisende stad met veel studenten en veel activiteiten. Het ligt ver in het noorden; Nog net te doen voor een dagje uit vanuit de Randstad en Noordwest-Duitsland. De mooie omgeving biedt veel mogelijkheden voor een weekendje weg. De stad heeft mooie terrassen en het uitgaansleven is leuk en de mensen vriendelijk. In de provincie kun je heerlijk wandelen en fietsen. Kunst en ontspanning is een ideale combinatie en die vind ik in Groningen.

Hoe draagt u uw ambassadeurschap van Groningen uit in andere regio’s of zelfs in het buitenland?

Mijn functie houdt in dat je vanzelf een ambassadeur van Groningen bent. Toen mijn benoeming bekend werd, hebben veel collega's in Nederland en in het buitenland daarvan kennis genomen. Ik neem deel aan tal van overleggen, ga op bezoek bij collega's in de regio en daarbuiten en ben lid van jury's en commissies. Overal wordt gevraagd hoe het in Groningen gaat. Verder houd ik mijn oude netwerk in stand en breid het continu uit. We zijn nu in gesprek over tentoonstellingen met musea in onder andere Calais, Düsseldorf, Emden, Londen, München, Oldenburg, Parijs, Pittsburgh, Schwerin en Stuttgart.

Voor meer informatie over het Groninger Museum en zijn exposities: www.groningermuseum.nl