Nieuwe directeur Groningen Airport Eelde gaat groei gestalte geven

Nieuwe directeur Groningen Airport Eelde gaat groei gestalte geven

Ambassadeurs

Het heeft ongeveer dertig jaar geduurd, maar nu is dan eindelijk begonnen met de realisatie van de baanverlenging van Groningen Airport Eelde. Dat heugelijke feit, gepaard met een uitbreiding van het aantal bestemmingen, was voor interimdirecteur Jos Hillen ook hét moment om het stokje per 1 juni van dit jaar door te geven aan Marco van de Kreeke. Hij is de aangewezen persoon om de geplande groei van het vliegveld gestalte te geven. En als nieuwe luchthavendirecteur dient Van de Kreeke zich ook aan als Ambassadeur van Groningen.

Van de Kreeke gaat door op de huidige weg. ‘Natuurlijk zijn er processen die verbeterd kunnen worden. Maar het zou dom en arrogant zijn om ineens de bocht om te gaan. Ik heb veel ervaring met route development: het ontwikkelen van nieuwe vliegroutes. Het is ontzettend leuk om daarover te kunnen sparren met de mensen hier. In dat licht is ook het Route Development Forum een belangrijke factor. We gaan met Noord-Nederlandse bedrijven om tafel om de samenwerking te intensiveren. We willen graag routes ontwikkelen die aansluiten bij de behoefte van de zakelijke markt. Dat draagt bij aan een optimale ontsluiting van de regio door de lucht. We nodigen bedrijven uit om met ons om tafel te gaan en hieraan bij te dragen.’

De komende tijd gebruikt Van de Kreeke om de baanverlenging in juiste banen te geleiden en plannen op te zetten voor een uitbreiding van de terminal. ‘We hebben hier nu nog genoeg plek. Maar als er meer vluchten tegelijk aankomen, dan staan mensen buiten te wachten.’ In zijn afscheidsspeech nam Jos Hillen al een voorschot op de plannen door te stellen dat er ook geld vanuit de Zuiderzeegelden zou kunnen worden gebruikt, nu de spoorlijn Groningen-Heerenveen ook is afgeblazen. ‘Ik ben het daar helemaal mee eens’, aldus Van de Kreeke.

De verlengde baan moet er in ieder geval toe leiden dat Eelde meer bestemmingen kan toevoegen. Meteen na het positieve besluit, nam Ryanair dus contact op. En het valt te verwachten dat die maatschappij nieuwe bestemmingen toevoegt zodra de langere baan ook daadwerkelijk in gebruik is genomen. Het doel is echter om niet volledig afhankelijk te zijn van de lowcostmaatschappij en ook andere spelers binnen te halen. Alles met als doel: het beter bereikbaar maken van de regio.