Nieuwe luchthaven-directeur en ambassadeur van Groningen Jos Hillen

Nieuwe luchthaven-directeur en ambassadeur van Groningen Jos Hillen

Ambassadeurs

Groningen Airport Eelde : meest duurzame luchthaven van Nederland

Groningen Airport Eelde, de meest noordelijke luchthaven van Nederland, is straks de meest duurzame luchthaven van Nederland. In-, op- en boven Eelde wordt straks gebruik gemaakt van de meest duurzame technieken in het luchtvaartverkeer. Net als een stad als Eindhoven zich onderscheidt als ‘Brainport’ gaat Eelde zich straks onderscheiden op het thema ‘sustainebality’, aansluitend bij de noordelijke ambitie om het ‘Energy Valley’van Nederland te worden. Althans: dat is de ambitie van de kersverse directeur van Groningen Airport Eelde Jos Hillen.

Hillen (56) is sinds begin maart van dit jaar de nieuwe directeur van de Gronings-Drentse luchthaven, als opvolger van Jeroen Meulendijks. Hillen is aangetreden in een periode waarin iedereen bij de luchthaven in afwachting is van een definitief besluit over de vraag of de landingsbaan mag worden verlengd. Naar verwachting zal in de herfst definitief duidelijk worden of de luchthaven correct heeft gehandeld en of de landingsbaan inderdaad verlengd kan worden.

'Wij hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt, maar we zullen nog even geduld moeten hebben. Maar mocht het zo zijn dat het licht straks echt op groen komt, dan denk ik dat we het werk in de zomer van 2010 kunnen gunnen. Vrij snel daarna, in het vierde kwartaal van 2010, zou het werk kunnen starten en als alles meezit en we geen tegenvallers hebben, dan zouden we voor het charterseizoen van 2011 al een verlengde start- en landingsbaan kunnen hebben!', aldus een optimistische luchthavendirecteur.

Hillen zal de functie van luchthavendirecteur tijdelijk vervullen: pas wanneer honderd procent zeker is dat de start- en landingsbaan verlengd wordt krijgt Groningen Airport Eelde een nieuwe directeur. In elk geval werkt Hillen met zeer veel plezier voor de noordelijke luchthaven. 'Ik heb ruim 2 jaar gewerkt voor Rijkswaterstaat en was betrokken bij de meest uiteenlopende projecten op het gebied van de ruimtelijke ordening. Zo ben ik ook jarenlang betrokken geweest bij de burgerluchtvaart in Twente', aldus Hillen, die over een groot netwerk en veel contacten in 'Den Haag' beschikt. Hij heeft ook een sterke persoonlijke band met de luchtvaart, omdat hij zelf al vliegt sinds zijn zeventiende jaar. Zijn zoon is piloot voor de KLM.

'Voor mij is dit dus een schitterende tijdelijke functie waar ik heel erg veel plezier in heb. Ik werk hier met een enthousiaste groep mensen. Het is ook prettig dat Groningen Airport Eelde publieke aandeelhouders heeft, die maatschappelijke doelstellingen nastreven. Ik denk dat het van groot belang is voor de noordelijke economie dat de Luchthaven in Eelde zich goed kan ontwikkelen'.

Intussen wil hij graag zijn steentje bijdragen aan de ontwikkelingen van de Luchthaven. 'Als de baanverlenging doorgaat, dan zijn wij eerder klaar dan Lelystad en kunnen wij ook meehelpen Schiphol wat te ontlasten en een soort back-up functie voor Schiphol krijgen. Daarbij is het een grote uitdaging om de modernste technieken op het gebied van duurzaamheid hier uit te laten testen. Als we dat op een verstandige manier doen denk ik dat Groningen Airport Eelde zich met veel succes zal ontwikkelen tot regionale luchthaven voor heel Noord-Oost Nederland', aldus de ambitieuze luchthaven directeur.