Nieuwe spraakmakende entree voor Groningen: de Damsterpoort

Nieuwe spraakmakende entree voor Groningen: de Damsterpoort

Ambassadeurs

Groningen zet een tientallen jaren oude traditie van het realiseren van spraakmakende architectuur voort. Aan het Damsterdiep aan de oostkant van de binnenstad is in februari namelijk een opvallend en markant pand in gebruik genomen: de ‘Damsterpoort’. Het nieuwe kantoorgebouw, grotendeels gebruikt door woningcorporatie Nijestee, lijkt wel een hedendaagse variant op een oude stadspoort.

En zo is het ook precies bedoeld! Op de plaats van de nieuwe Damsterpoort stond in de zeventiende eeuw al de oostelijke stadspoort van Groningen, dat toen de functie had om voor bezoekers uit de richting Appingedam duidelijk te markeren waar de stad begon. De gemeente Groningen wilde tien jaar geleden in dit deel van de binnenstad een nieuwe entree realiseren met een vergelijkbare markeringsfunctie als de verdwenen stadspoort. En dat is nu dus de Damsterpoort geworden, ontworpen door het Groningse architectenbureau Onix.

‘Wij zochten als woningcorporatie naar een nieuwe locatie omdat ons oude gebouw nabij de Grote Markt wordt gesloopt, in verband met de komst van het Groninger Forum. De gemeente Groningen wilde dit deel van het Damsterdiep ontwikkelen, en wij besloten daar aan mee te werken. Deze plek past bij ons: temidden van onze huurders. Bovendien is het gebouw sober en doelmatig ingericht, ook al ziet het er van buiten nogal opvallend uit’, zo vertelt Pieter Bregman, algemeen directeur/bestuurder van Nijestee én ambassadeur van Groningen. Zijn stichting heeft circa 13.000 huurwoningen, en is daarmee de grootste corporatie in de stad Groningen. Ongeveer 30.000 mensen huren een woning van Nijestee.

Het gebouw heeft zeven verdiepingen en een oppervlak van negenduizend vierkante meter. Daarvan wordt vijfduizend gebruikt door Nijestee zelf, de rest wordt verhuurd. De energievoorziening is duurzaam, dankzij aardwarmte en zonnepanelen, waardoor de energielasten beduidend lager zijn dan in de vorige gebouwen. Onder de Damsterpoort is een grote parkeergarage en op de begane grond komt een horeca-voorziening. Daardoor zorgt het gebouw ook voor meer levendigheid en een impuls voor dit deel van de binnenstad.

Spraakmakend

De meningen zijn overigens wel verdeeld over het pand. Sommige Groningers vinden het te groot, anderen vinden het juist een stevig pand, dat daardoor de oude functie van stadspoort duidelijk waar maakt. Het is dus in elk geval een spraakmakend pand.

‘Daar kan ik mij helemaal in vinden, want in de stad die Groningen wil zijn, horen nu eenmaal spraakmakende projecten. Maar of je het nu mooi of lelijk vindt: het is in elk geval een nieuwe impuls voor dit stukje stad, een nieuw vertrekpunt waarvandaan veel mensen Groningen zullen gaan bezoeken’.

Nijestee steunt overigens de campagne ‘Er Gaat Niets Boven Groningen’. Om die reden mag Pieter Bregman zich ‘ambassadeur van Groningen’ noemen, maar dan moet hij wel, waar hij komt, een beetje reclame maken voor Groningen als stad om te wonen en te werken.

‘Dat doe ik heel graag, want ik kan iedereen aanbevelen om in Groningen te komen werken, te ondernemen of te investeren. Over het algemeen vind ik dat Groningen te bescheiden is en meer reclame voor zichzelf zou mogen maken. Want ik kan het helemaal uit mijn hart zeggen: Groningen is een perfecte stad om te wonen of te werken, en is op afstand de leukste stad van Nederland’, aldus Pieter Bregman.