PKF/Post, één van Nederlands grootste palletproducenten: 'Het is prima ondernemen in Groningen!'

PKF/Post, één van Nederlands grootste palletproducenten: 'Het is prima ondernemen in Groningen!'

Ambassadeurs

Interview met Erik post, directeur van PKF/Post Pallets én Ambassadeur van Groningen

Eén van de visitekaartjes van de Groningse economie: dat zou je zeker kunnen zeggen van het in Finsterwolde gevestigde familiebedrijf PKF/Post Pallets. Bij dit bedrijf, met ook een vestiging in Venlo, werken meer dan 150 mensen die samen zorgen voor de productie van ruim vijf en half miljoen pallets per jaar. Daarmee behoort het tot één van de grootste palletproducenten van Nederland.

‘Het gaat goed met ons bedrijf, zowel in Finsterwolde, waar het hoofdkantoor is gevestigd, als in Venlo. Vanuit Finsterwolde ligt onze focus vooral op het bedienen van de voedingsmiddelenindustrie en de papier- en kartonindustrie. En ook aan de bouw en de verpakkingsindustrie’, vertelt directeur Erik Post.

PKF/Post werd als familiebedrijf opgericht in 1964. Inmiddels staat nu de derde generatie uit de familie aan het roer. Pallets worden gemaakt van verschillende materialen, maar hout is nog altijd de meest voorkomende.

Uit economisch onderzoek is gebleken dat familiebedrijven belangrijke pijlers zijn onder de Nederlandse industrie, en dat de strategie vooral is gericht op continuïteit en stabiliteit. Wat dat betreft kan Oost-Groningen dus blij zijn met een degelijk bedrijf als PKF/Post Pallets.

‘We hebben afgelopen jaren fors geïnvesteerd, en we zijn van plan om dat de komende tijd ook te blijven doen. Ons bedrijf richt zich met name op het wat hogere marktsegment. We focussen op hoogwaardiger kwaliteit, en we willen onze marktpositie daar nog verder versterken’, zo zegt Erik Post.

Maar mag Finsterwolde dan blij zijn met de aanwezigheid van zo’n solide familiebedrijf, het omgekeerde is ook het geval. PKF Post Pallets ziet het als onderneming helemaal zitten in de provincie Groningen. ‘Groningen is een mooie provincie om in te ondernemen, met legio kansen. De arbeidsmoraal van onze medewerkers is echt fantastisch. Men weet van aanpakken, afspraak is afspraak en er wordt weinig geklaagd. Ik kan het collega-ondernemers dan ook van harte aanbevelen om in Groningen te ondernemen’, aldus Erik Post.

Overigens dóet hij dat ook graag: waar het maar aan de orde komt, doet hij een goed woordje voor Groningen. Post is namelijk ‘Ambassadeur van Groningen’, omdat zijn bedrijf de campagne ‘Er Gaat niets boven Groningen’ ondersteunt.

Technologie

Een voorbeeld van een 'klassiek maakbedrijf' is PKF/Post Pallets trouwens al lang niet meer. Daarvoor is zeer hoogwaardige technologie inmiddels veel te ver ingevoerd in het productieproces.

Zo werd recent in de vestiging in Finsterwolde een compleet vernieuwde schaaf- en afkortmachine in gebruik genomen. Deze zorgt ervoor dat de maatvoering, van het gebruikte hout én van de geproduceerde pallet, altijd exact aan een van te voren vastgestelde waarde voldoet. Voor PKF is deze productie-unit de grootste investering uit haar bestaan.

‘Het maken van gekalibreerde pallets levert ons en onze relaties veel voordelen. De precieze houtmaat zorgt voor minder stilstand op onze productielijnen. Onze gekalibreerde pallets zijn veel makkelijker te verwerken dan pallets met een minder nauwkeurige maatvoering. Minder productie-uitval is pure winst voor onze klanten. Het bespaart veel tijd en onnodig retourwerk. En uiteindelijk wordt het milieu hier ook beter van’, aldus PKF/Post.

En er zit qua investeringen nog meer aan te komen. Maar wát precies, daarover kan Erik Post momenteel nog geen mededelingen doen. Even afwachten dus...