Woningcorporatie Nijestee biedt ruimte voor economische groei

Woningcorporatie Nijestee biedt ruimte voor economische groei

Ambassadeurs

Woningcorporatie Nijestee is de grootste woningverhuurder van Groningen. De stichting verhuurt in totaal zo’n 13 duizend huizen in de lagere prijsklassen aan ruim 30 duizend bewoners. Naast dit grote aanbod van huurhuizen, is Nijestee ook één van de grootste bouwers van betaalbare koopwoningen in Groningen. Afgelopen jaar nam de corporatie vierhonderd van de gebouwde duizend woningen voor haar rekening. De vraag, en dus de bouw, zal naar verwachting verder stijgen de aankomende jaren en dus zit er ook groei in de bezigheden van Nijestee. Volgens Directeur Pieter Bregman is er voor de woningcorporatie dan ook een belangrijke rol weggelegd in de ontwikkeling van de Groninger economie.

"Met een omzet van ongeveer 100 miljoen euro zijn we een belangrijke economische factor in de stad." Dat die positie verantwoordelijkheden met zich meebrengt beseft Bregman zich maar al te goed. "We spelen natuurlijk een grote rol in de leefbaarheid en daarmee de aantrekkingskracht van Groningen. We proberen dan ook zoveel mogelijk met onze huurders in gesprek te gaan over openbare voorzieningen, buurthuizen en activiteiten."

Terwijl de bevolkingsaantallen op het platteland teruglopen blijft de stad Groningen gestaag doorgroeien. Bregman: "De stad werkt als motor voor de provincie. Het gaat goed met de plaatselijke economie en de toekomst voor bijvoorbeeld de Eemshaven begint er ook steeds beter uit te zien." Deze economische groei heeft tot gevolg dat de vraag naar woningen toeneemt. "Dan moet je die woonruimte natuurlijk wel kunnen bieden. Als het in Groningen niet is, gaan mensen net zo lief naar Assen, waar ze dan ook hun boodschappen gaan doen."

De bouw van woningen zal in de toekomst dus nog verder toenemen en daarmee ook de activiteiten van Nijestee. "Enerzijds is de woningproductie op stoom gekomen. In 2006 werden er zeshonderd nieuwe woningen gebouwd, afgelopen jaar duizend en de verwachting is dat het dit jaar oploopt tot vijftienhonderd. Parallel aan die stijging is er het streven van de gemeente in 2025 klimaatneutraal te zijn. We zullen dus veel moeten investeren in zaken als hoogrendementsketels, dubbel glas en andere energiebesparende oplossingen."