De cijfertjes liegen niet: provincie Groningen gaat lekker!

De cijfertjes liegen niet: provincie Groningen gaat lekker!

Facts & Figures

Zeven bedrijven in de MKB Innovatie Top 100, een groeiend aantal reizigers op Groningen Airport Eelde, alweer een groot Gronings zonnepark erbij, de beste klassieke universiteit van ons land en Delfzijl als één van de sterkste economische groeiregio’s. Wie de cijfertjes de laatste tijd een beetje bijhoudt kan maar één conclusie trekken: het gaat de provincie Groningen behoorlijk voor de wind.

MKB Innovatie Top 100

Zo staan er dit jaar liefst zeven bedrijven uit de provincie Groningen in de nationale MKB Innovatie Top 100: United Care, Arox Logistics IT, AttachingIT, Horus View and Explore BV, Hulst Innovation Cable Equipment BV, Negotica Development Projects en ORFI-food BV. Een uitmuntende score als je het aantal inwoners van Groningen vergelijkt met dat van andere Nederlandse provincies.

De MKB Innovatie Top 100 wordt jaarlijks opgesteld door de Kamer van Koophandel. Op de lijst zijn de meest innovatieve mkb-bedrijven van ons land te vinden. In oktober wordt bekendgemaakt wie de nummer één op de lijst is. Met zeven genomineerden is de kans dat de winnaar Gronings is groter dan ooit tevoren.   

Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde heeft het aantal reizigers het eerste kwartaal van dit jaar zien groeien met 30 procent. ‘Eelde’ is daarmee de grootste stijger van alle Nederlandse luchthavens, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Rijksuniversiteit

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is door de Keuzegids Universiteiten 2017 uitgeroepen tot de beste van de zes klassieke universiteiten in ons land. ‘In het hoge noorden ligt een universiteitsstad die de vergelijking met Amsterdam, Utrecht of Leiden kan doorstaan. ‘Er gaat niets boven Groningen’ is geen versleten VVV-motto. Ook de studenten hier zien het zo’, aldus de Keuzegids.

RUG-studenten vinden hun opleidingen vaker uitdagend en goed georganiseerd dan studenten van de andere klassieke universiteiten, zo blijkt uit het onderzoek. ‘In onze kwaliteitsbeoordeling komt de RUG er de laatste jaren gemiddeld beter vanaf dan de universiteiten in de Randstad. De studenten vinden hun opleidingen net wat vaker dan elders uitdagend en goed georganiseerd. Toppers zijn onder meer de opleidingen wijsbegeerte, archeologie, farmacie, wiskunde en sterrenkunde’, zo valt te lezen in de Keuzegids.

Zonnepark Vierverlaten

Groningen is energieprovincie nummer één en dat wordt nog maar eens bevestigd met de opening onlangs van het Zonnepark Vierverlaten bij Hoogkerk.  Met 7.777 zonnepanelen is dit één van de grootste collectieve zonneparken van Nederland. Met de 7.777 panelen kan ongeveer 2 miljoen kWh per jaar worden opgewekt. Dit is genoeg voor ongeveer 600 huishoudens.
Alle 7777 panelen, aangelegd door de gemeente Groningen, worden via Grunneger Power verkocht aan inwoners en bedrijven in de gemeente. ‘Het mooie van Zonnepark Vierverlaten is dat op deze manier ook inwoners zonder geschikt dak voor zonnepanelen kunnen bijdragen aan de energietransitie in de stad’, aldus verantwoordelijk wethouder Mattias Gijsbertsen.

Delfzijl

De economie van de regio Delfzijl is vorig jaar met maar liefst 2,9 procent gegroeid. Daarmee staat de regio, waar De Eemshaven ook onder valt, in de nationale top drie.

Van alle economische regio’s in Nederland was de groei het sterkst in Zaanstad (3,3 procent). De regio Delfzijl komt samen met Haarlem op een gedeelde derde plaats, onder Groot Amsterdam (3,0 procent).

Ook Oost-Groningen maakte in 2016 een behoorlijk economische opleving mee. De groei bedroeg er volgens het CBS 1,7 procent.