Groningen verstevigt positie als dé energieprovincie van Nederland

Groningen verstevigt positie als dé energieprovincie van Nederland

Facts & Figures

Groningen verstevigt deze maand nog maar eens zijn titel als ‘dé energieprovincie van Nederland’. Zo werden de plannen voor de eerste grote, klimaatneutrale waterstofcentrale ter wereld in de Eemshaven gepresenteerd, kondigde Gasunie de bouw van de eerste Nederlandse power-to-gasinstallatie van Nederland aan en werd bekend dat Sunport Delfzijl, het grootse zonnepark van het land, het Google-datacenter in de Eemshaven van stroom gaat voorzien.

Waterstofcentrale Eemshaven

Nuon heeft het plan opgevat om de gasgestookte Magnum-energiecentrale in de Eemshaven als eerste in Nederland om te bouwen voor het exclusieve gebruik van waterstof als brandstof. Zo moet de centrale in 2030 zonder ook maar enige schadelijke uitstoot elektriciteit produceren voor honderdduizenden huishoudens.

Dat is de ambitie van energiebedrijf Nuon, de eigenaar van de centrale. De eerste stap naar de vergroening moet in 2023 zijn gezet. Dan moet een van de drie eenheden op fossiele waterstof draaien. Om dit mogelijk te maken, werkt Nuon samen met Gasunie en het Noorse gas- en oliebedrijf Statoil.

Het project past bij de ambitie van Nuon om van de Magnum-centrale een ‘superbatterij’ voor de opslag van groene energie te maken. Van goedkoop ingekochte wind- en zonnestroom op momenten dat het aanbod hoger is dan de vraag, wordt water gescheiden in zuurstof en waterstof. De waterstof wordt vervolgens omgezet in vloeibare ammoniak door het te binden met stikstof. Op momenten dat de vraag naar duurzame stroom het aanbod vervolgens weer overtreft, kan de waterstof weer uit de ammoniak gehaald worden en gebruikt worden als brandstof voor de centrale.

Omdat groene stroom nu nog onvoldoende beschikbaar en te duur is om waterstof te produceren, begint Nuon met waterstof gemaakt uit fossiel aardgas.

Power-to-gasinstallatie

Gasunie heeft bekend gemaakt te gaan investeren in een power-to-gas installatie op het terrein van de gasopslaglocatie nabij Zuidwending in de provincie Groningen. Gasunie-dochters EnergyStock en Gasunie New Energy gaan bij Aardgasbuffer Zuidwending met zo’n vijfduizend zonnepanelen duurzame elektriciteit omzetten in waterstof. Daarnaast wordt duurzame energie aan het project geleverd vanuit het hoogspanningselektriciteitsnet van Tennet.

Dit pilotproject (HyStock) zal  de eerste power-to-gas faciliteit in Nederland zijn met een capaciteit van 1 Megawatt. De locatie is ideaal omdat het de mogelijkheid biedt om in de toekomst waterstof grootschalig op te slaan in de speciaal voor gasopslag geschikt gemaakte zoutcavernes.

Met HyStock willen de Gasunie-dochters samen met marktpartijen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de markt voor waterstof en nieuwe technieken op grotere schaal toepassen.

Sunport Delfzijl

Google en Eneco maakten onlangs bekend dat Google voor een periode van tien jaar alle groene stroom zal inkopen die door Sunport Delfzijl, het grootste zonne-energiepark van Nederland, wordt opgewekt. De stroom van het zonnepark wordt geleverd aan het datacenter van Google, twintig kilometer verderop in de Eemshaven.

Sunport is ontwikkeld en gebouwd door het Duitse energieconcern Wirsol. Het zonnepark in Delfzijl omvat ongeveer 123.000 zonnepanelen op 30 hectare grond (gelijk aan zo’n 65 voetbalvelden) en levert naar verwachting ongeveer 27 gigawattuur aan groene stroom. Zowel het datacenter als het zonnepark liggen op het terrein van Groningen Seaports.