RUG en UMCG stuk ondernemender dan Amsterdamse kennisinstellingen

RUG en UMCG stuk ondernemender dan Amsterdamse kennisinstellingen

Facts & Figures

Ook wat startups betreft gaat er niets boven Groningen, zo blijkt uit onderzoek van BNR nieuwsradio. De nieuwszender vergeleek verschillende rapporten van het Britse onderzoeksbureau BiGGAR Economics met elkaar. Daaruit bleek dat de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG veel meer startende bedrijven voortbrengt dan de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, het VU Medisch Centrum en het Academisch Medisch Centrum samen.

Ten tijde van het onderzoek opereerden er in en rond Groningen in totaal 111 bedrijven die zijn voortgekomen uit de RUG of het UMCG. De Amsterdamse kennisinstellingen kunnen daar slechts 47 startups tegenover stellen.

De economische impact van die Groningse universitaire startups bedraagt ruim 74 miljoen euro. In Amsterdam zijn spinoffs van de hogere kennisinstellingen goed voor een impact van 38 miljoen euro op de plaatselijke economie. Ook tellen de Groningse kennisstartups meer dan dubbel zoveel banen als de Amsterdamse: 1237 tegenover 537.

Als we ook buiten Groningen zelf gaan kijken, leveren de startups van RUG en UMCG zelfs nog meer op. In de noordelijke provincies gaat het om een economische impact van 55,6 miljoen euro en nog eens 919 banen. En als we in heel Nederland gaan kijken, leveren de Groningse universitaire startups een bijdrage van 190,5 miljoen euro aan de economie en nog eens 3.034 banen.

Economische impact van RUG en UMCG

Niet alleen de bedrijven die voortkomen uit de Rijksuniversiteit en het UMCG zorgen voor een grote economische bijdrage. Volgens BiGGAR Economics dragen de activiteiten van de twee kennisinstellingen samen in totaal zo’n 1,9 miljard bij aan de Groningse economie, 2,6 miljard aan die van Noord-Nederland en in totaal 5,4 miljard aan onze nationale economie.

De twee Groningse kennisinstellingen zijn daarnaast samen goed voor 24.200 banen in Groningen, 29.700 in het Noorden en 60.400 banen in heel Nederland.