Waarom er niets boven Groningen gaat

Waarom er niets boven Groningen gaat

Facts & Figures

Niet alleen zijn de inwoners van Groningen gemiddeld de jongste stadsbewoners van Europa, ze zijn ook nog de meest tevreden burgers van Nederland, zo blijkt uit onderzoek. Wie daarbij het prachtige weidse landschap van de Groningse Ommelanden met daarin de enkele van de oudste kerkjes van Nederland telt, snapt hoe de slogan ‘Er gaat niets boven Groningen!’ tot stand is gekomen. En wie nog even verder kijkt, ziet nog eindeloos veel meer redenen om van Groningen te houden...

Het wierdenlandschap

Wierden zijn de heuvels waarop men vroeger, voor de indijking van het Groningse land, zijn woningen en dorpen bouwde om droge voeten te houden bij hoog water. Tegenwoordig hebben de heuvels hun functie verloren, maar ze vormen nog altijd belangrijke herkenningspunten vol historie in het verder vrij vlakke Noord-Groningse landschap.

Het beste openbare wifi-net van Nederland

Volgens de veelgebruikte online toeristische reisplanner GoEuro is Groningen de beste wifi-stad van Nederland. GoEuro deed onderzoek naar de het gemak waarmee toeristen in Europese steden gebruik kunnen maken van draadloos internet en was onder de indruk van het Groningse bereik. Dankzij het project ‘Draadloos Groningen’ en het wifi-net van de Rijkuniversiteit staat de stad zelfs hoog in de Europese top tien van wifi-steden.

Zeearenden

Deze majestueuze roofvogels zijn in Nederland uiterst zeldzaam. Het Groningse Lauwersmeergebied blijkt echter behoorlijk in de smaak te vallen bij de vogels, want al een aantal jaren achtereen voedt een paartje in het gebied zijn jongen op.

Het Wad

Achter de noordelijkste dijken van het Nederlandse vasteland begint één van de belangrijkste natuurgebieden ter wereld: de Waddenzee. Niet voor niets is het jaren geleden, vanwege zijn ecologische waarde, al door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Wie het Wad echt wil ervaren, kan het beste oude schoenen aantrekken en vanuit Groningen op wadlooptocht gaan.

De grootste gasrotonde van de wereld

Dankzij het Slochteren-gasveld en de daaruit voortvloeiende aanwezigheid van Gasunie en GasTerra is Groningen hét Europese gasknooppunt. De komende jaren wordt hard gewerkt om van de aanwezige gasinfrastructuur de grootste 'gasrotonde' ter wereld te realiseren. Veruit het grootste deel van al het in Europa en Rusland gewonnen gas neemt uiteindelijk ergens onder Groningen een afslag richting zijn eindgebruiker.