De Groningse vleugel van Het Grootste Museum van Nederland

De Groningse vleugel van Het Grootste Museum van Nederland

Cultuur

In het buitenland is het heel normaal om indrukwekkende godshuizen te bezoeken, maar in Nederland lopen de meeste mensen er ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken, kathedralen en synagogen vaak de meest prachtige kunstvoorwerpen herbergen in al even magistrale decors. Om dat meer onder de aandacht te brengen van het publiek, zijn een aantal monumentale bedehuizen een samenwerking aangegaan. Zo ontstond het ‘Grootste Museum van Nederland’, met een belangrijke Groningse vleugel bestaande uit liefst vier bijzondere kerken.

De kerken en synagogen die samen het Grootste Museum van Nederland vormen blinken uit door hun bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van idyllisch dorpskerkjes op het platteland tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. In de Groningse ‘vleugel’ kom je onder meer een zestiende-eeuws orgel, een bijzonder praalgraf, prachtig houtsnijwerk en geschilderde bijbelvertellingen.

Mariakerk, Krewerd

De Mariakerk in Krewerd werd rond 1280 gebouwd. De kerk ademt na al die tijd nog steeds de middeleeuwse serene en mystieke sfeer. Voor een kleine dorpskerk is het interieur erg groots. De blikvanger is het zestiende-eeuwse orgel midden in de kerk. Op de pijpen zie je verkleuringen door ouderdom, maar het instrument wordt nog altijd bespeeld.

Sint-Hippolytuskerk, Middelstum

De Sint-Hippolytuskerk in Middelstum is in de vijftiende eeuw gebouwd door ridder Onno van Ewsum. Kort na de bouw werden op de gewelven kleurrijke schilderingen aangebracht van bijbelse voorstellingen. Zo vind je er het verhaal van Adam en Eva in het paradijs. De details in de schilderingen tonen het vakmakschap van de anonieme maker.

Adelskerk, Midwolde

De Adelskerk in Midwolde is een kerk met allure. De adellijke families die in de nabijgelegen borg Nienoord woonden, transformeerden de dorpskerk allengs tot hun hofkapel. Zo lieten ze een indrukwekkend marmeren grafmonument, gemaakt door beeldhouwer Rombout Verhulst, in de kerk plaatsen. De families zijn zo al eeuwenlang zichtbaar in de kerk.

Petruskerk, Pieterburen

Midden in de botanische tuin van Pieterburen ligt de Petruskerk. Van binnen is de kerk rijk gedecoreerd met prachtig houtsnijwerk. Je wordt omgeven door planten, bloemen en dieren. De houtsnijders en meubelmakers geven je het gevoel dat je een hemels paradijs op aarde bent binnengelopen.