Eerste Europese solotentoonstelling David LaChapelle in het Groninger Museum

Eerste Europese solotentoonstelling David LaChapelle in het Groninger Museum

Cultuur

Nog tot 28 oktober is in het Groninger Museum de tentoonstelling LaChapelle: Good News for Modern Man te zien. Deze eerste Europese solovoorstelling van de beroemde Amerikaanse fotograaf bevat ruim 70 belangrijke werken die verschillende genres uit zijn indrukwekkende oeuvre belichten, van portretten tot stillevens en landschappen.

David LaChapelle (1963) begon zijn befaamde carrière met exposities in galeries in New York. In 1984 werd hij door Andy Warhol gevraagd om foto’s te maken voor diens tijdschrift Interview magazine. Met zijn vernieuwende aanpak verwierf de kunstenaar naam als een van de meest invloedrijke fotografen ter wereld. LaChapelles kleurrijke portretten, waarin rollen weggelegd zijn voor muzikanten, actrices en politici, zijn uitgegroeid tot archetypische symbolen voor het Amerika van de 21ste eeuw.

Deze eerste grote solotentoonstelling in Nederland belicht met ruim 70 werken verschillende aspecten uit het oeuvre van de kunstenaar. Ook introduceert de expositie LaChapelle’s nieuwste serie New World, waarin hij het ‘onfotografeerbare’ probeert te fotograferen in een zoektocht naar het paradijs.

Seismic Shift

Ook als de tentoonstelling Good News for Modern Man in oktober is afgelopen, blijft één van LaChapelle’s belangrijkste werken achter in het Groninger Museum. Met steun van de Vereniging Rembrandt werd namelijk Seismic Shift aangekocht, een perfect voorbeeld van LaChapelle’s complexe geënsceneerde fotografie en door velen beschouwd als één van de hoogtepunten uit zijn oeuvre.

De foto toont een deels vervallen ruïne van een museum voor hedendaagse kunst, met zwaar beschadigde, iconische werken van kunstenaars als Jeff Koons, Andy Warhol, Damien Hirst, Takashi Murakami en LaChapelle zelf. Deze kunstenaars staan symbool voor de torenhoge prijzen in de kunstmarkt: een voorbeeld van de wereldwijde vraag onder superrijke kopers voor wie kunst een merk is. Seismic Shift werpt een interessante blik op de huidige staat van de kunstwereld en kunstmarkt en snijdt het thema’s aan als vergankelijkheid, verval en consumentisme.