Veelbelovende namen op jubileumeditie Noorderzon

Veelbelovende namen op jubileumeditie Noorderzon

Cultuur

Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus 2015 vindt alweer de 25e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen plaats. Noorderzon is de zeldzame en ietwat curieuze combinatie van een internationaal podiumkunstenfestival en een groot zomerfeest voor zo’n 135.000 bezoekers. Het kloppende hart van het festival is het idyllische Noorderplantsoen, waar gedurende elf dagen een groot, vrij toegankelijk festivaldorp verrijst waar theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst hand in hand gaan met eten, drinken en ontmoetingen.

Club Guy & Roni: Phobia

De organisatie heeft inmiddels een deel van het programma bekendgemaakt en nu al belooft het weer een gedenkwaardig festival te worden. Zo wordt de opening dit jaar verzorgd door het succesvolle Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni met de wereldpremière van hun voorstelling Phobia. Deze internationale voorstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de gerenommeerde dansgroep En-Knap uit Ljubljana (Slovenië) en met Slagwerk Den Haag. De teksten voor de voorstelling zijn deels geschreven en samengesteld door Bas Heijne.

600 HIGHWAYMEN

De voorstelling The Record van het Amerikaanse gezelschap 600 HIGHWAYMEN liep een beetje als een rode draad door de Noorderzon-editie van 2014 heen. Voor dit project zijn 45 Groningers gezocht, die gezamenlijk de voorstelling speelden op Noorderzon. Ze hebben elkaar echter pas ontmoet op het podium tijdens de première in de Stadsschouwburg. The Record werd een van de hoogtepunten van het festival voor het publiek en had een diepe impact op de levens van de individuele deelnemers. Groningen bouwde een hechte band op met het gezelschap en vice versa.

Dit jaar komt 600 HIGHWAYMEN terug naar Groningen met de Nederlandse première van Employee of the Year: wederom een prachtige, menselijke voorstelling. Vijf meisjes onder de 11 jaar doen een poging om er achter te komen wat het betekent om op te groeien en wat het betekent om uiteindelijk te worden wie je bent. Samen vertellen en spelen zij op sublieme wijze de levenstocht – van het 3e tot het 80e levensjaar – van een vrouw die in haar jeugd een vreselijke tragedie meemaakt. Eind 2014 ging Employee of the Year in première in New York, waar onder meer The New York Times een dolenthousiaste recensie schreef.

Muziekprogramma

Ook de eerste namen voor het muziekprogramma voor de 25e editie van Noorderzon zijn bevestigd: Son Lux en Sturgill Simpson spelen in de sfeervolle Spiegeltent en met Ought is er in 2015 weer een ‘kleintje Noorderzon’ in poptempel Vera.

En, er is meer...

Naast het hoofdprogramma biedt Noorderzon een breed scala aan subprogramma’s. Van een ijzersterk internationaal muziekprogramma, tientallen voorstellingen in zeecontainers tot een mini-literatuurfestival. Van een speelveld vol doe-dingen en voorstellingen voor kinderen tot beeldende kunst overal op het festivalterrein. In de komende weken en maanden worden meer namen voor het programma bekend gemaakt.

www.noorderzon.nl