Koningsdag 2018: Groningers presenteren hún Groningen

Koningsdag 2018: Groningers presenteren hún Groningen

Cultuur

De Groningse binnenstad is dit jaar het toneel voor de nationale Koningsdagviering op 27 april! Koning Willem-Alexander komt die dag met zijn familie naar Groningen voor een twee uur durende rondleiding door de binnenstad. Onderweg maken ze volgens burgemeester Peter den Oudsten en Commissaris van de Koning René Paas kennis met ‘alles wat in Groningen speelt’, ‘We willen een positief, eerlijk en ambitieus bezoek’, aldus de gelegenheidsgastheren. ‘We laten Groningen zien zoals de Groningers hun provincie graag zien.’

De route die de koning en zijn gevolg zullen afleggen is zo’n 1200 meter lang en loopt langs enkele karakteristieke locaties in de stad. ‘Het is ongelooflijk hoeveel Groningen je in 1200 meter kunt persen’, aldus René Paas, die de Oranjes samen met burgemeester Den Oudsten om 14.00 welkom zal heten bij de poort van de historische Prinsenhof aan het Martinikerkhof. Daar presenteren ook kinderburgemeester Javano Zwiers en loco-kinderburgemeester Roselyn Martina ‘hun’ Groningen aan de koning. Jong Gronings talent neemt er deel aan allerlei workshops op het gebied van cultuur, sport, innovatie en techniek. Zo volgen jonge voetballers uit de Stad en regio een training van de in Groningen opgegroeide bondscoach Ronald Koeman en duiken andere kinderen de techniek in met onder meer 3D-printers, robots en drones. Richting de Martinikerk schilderen jonge creatievelingen werken van het Groninger kunstenaarscollectief De Ploeg na.

Martinikerk

In de Martinikerk maakt de stoet kennis met de kunst en cultuur die Groningen rijk is.  De koninklijke familie beleeft Groningen hier door de ogen van Ola Mafaalani, toneelregisseur en voormalig directeur van het Noord Nederlands Toneel. Het Noord Nederlands Orkest zorgt in de Martinikerk voor muziek en Club Guy & Roni verzorgt er een korte dansvoorstelling. Het geheel vindt plaats tegen het decor van een groot kunstwerk van David LaChapelle uit het Groninger Museum. Bij vertrek speelt het Groninger Klokkenluiders Gilde op het carillon van de Martinitoren.

Grote Markt

Op de Grote Markt belicht de burgemeester van Loppersum, Albert Rodenboog, de aardbevingsproblematiek in Groningen. De koninklijke familie ontmoet hier enkele gedupeerden van de door gaswinning veroorzaakte bevingen.

Maar er wordt niet alleen naar het verleden gekeken, ook de (duurzame) toekomst van het aardbevingsgebied komt volop aan bod. Denise Kasova, algemeen directeur van de Noordelijke Innovation Board, presenteert diverse jonge, innovatieve bedrijven die vooruitlopen op het gebied van duurzaamheid en de transitie naar nieuwe vormen van energie.

Waagplein

Vervolgens trekt de stoet door naar het Waagplein, waar ‘Roege Boy’ Marcel Nijhof de koninklijke familie laat kennismaken met een aantal sociaal betrokken Groningers. Tijdens een heuse catwalkshow worden diverse maatschappelijk betrokken initiatieven gepresenteerd, met een samengesteld koor als muzikale ondersteuning. Ook worden hier de Groningers die dit jaar een lintje hebben gekregen in het zonnetje gezet en verzorgt Brownies en DownieS allerlei lekkernijen.

Onderweg van het Waagplein richting de volgende stop het Broerplein loopt de koninklijke familie door een straat vol dansende Groningers én bands uit de levendige Groningse popcultuur.

Broerplein

Vervolgens trekt de stoet door een straat vol dansende Groningers én bands uit de levendige Groningse popcultuur naar het Broerplein. Aan het begin van de Broerstraat wordt kennisgemaakt met Topsport Groningen. Studenten met een topsportstatus zullen zich presenteren in een interactieve sportsetting. Ook laat Lieke Knip, lid van het Algemeen Bestuur van de KEI-week, ‘haar’ Groningen zien aan de koninklijke familie. Dit doet zij door samen met een grote, gevarieerde groep studenten op de trappen van het Academiegebouw het decor voor een mini-college te vormen.

Na dit mini-college vervolgt de koninklijke familie de route om kennis te maken met het andere aspect van studerend Groningen: het studentenleven. Zij worden toegezongen door het grootste studentenkoor van Groningen, begeleid door de Bedumer accordeonist Gertie Bruin. Gezamenlijk brengen zij de lokale studentenklassieker ‘Het gras van het Noorderplantsoen’ ten gehore.

Stoeldraaierstraat

In de Stoeldraaierstraat laat de in Usquert opgegroeide internetondernemer Ben Woldring ‘zijn’ Groningen aan de koninklijke familie zien. Zij krijgen doorkijkjes naar de regio waar jonge en innovatieve bedrijven zich vestigen, maar waar ook grote internationale bedrijven neerstrijken. Een regio vol kansen op het gebied van innovatie, recreatie en ontwikkeling.

Grand finale op de Vismarkt

Het bezoek van de koninklijke familie eindigt op de Vismarkt met een optreden van singer-songwriter Arnold Veeman uit Kloosterburen. Onder begeleiding van het Noordpool Orkest en diverse Groningse gastartiesten, waaronder zangeres Izaline Calister, speelt hij ‘Mien Grunneger stad’. Het koninklijk deel van het programma wordt vervolgens in Groningse stijl afgesloten met een eigenzinnige slotact.

Kijk voor het volledige programma van de Oranjes en voor een overzicht van alle andere feestelijkheden op Koningsdag.groningen.nl.