Ook dit jaar volop sfeervolle winterse activiteiten in Stad en Ommeland

Ook dit jaar volop sfeervolle winterse activiteiten in Stad en Ommeland

Cultuur

Of er dit jaar een dik pak sneeuw ligt tijdens de feestdagen is natuurlijk nog even afwachten. Maar ook al zou de meteorologische winter het laten afweten; in de provincie Groningen zal het niet ontbreken aan winterse sferen. Daar zorgen de vele sfeervolle events die verspreid over de maand december worden georganiseerd wel voor.

Groningen on Ice

Vrieskou of niet, vanaf 22 november kunnen de schaatsen weer uit het vet! Vanaf die dag wordt de Grote Markt ruim zes weken lang omgetoverd tot een mega ijsbaan. Dat betekent volop zwieren en zwaaien, en dat middenin de binnenstad en onder het toeziend oog van de Martinitoren.

De schaatsbaan is zo’n 600 vierkante meter groot en wordt sfeervol verlicht en aangekleed rondom het thema ‘frozen’. Handig: de baan is overdekt waardoor er ook bij slecht weer ook gewoon geschaatst kan worden. De ijsbaan ligt tegen het VVV-kantoor, zodat de trappen van het gebouw dienen als tribune.

Uitgeschaatst? Dan kun je neerploffen op het terras voor een (warm) drankje of wat lekkers. Vanaf het terras heb je uitzicht op de schaatsbaan.  

Roald Dahl Festival

Twee jaar geleden organiseerde het Groninger Forum in de Kerstvakantie voor de eerste keer het Roald Dahl Festival. Aanleiding was de 100ste geboortedag van Roald Dahl. Vanwege het grote succes, maar meer omdat een magisch feestje eigenlijk elk jaar wel op zijn plaats is, presenteert het Groninger Forum komende 28, 29 en 30 december de tweede editie. Met opnieuw een machtig, magisch, mooi programma!

Kerstmarkten Groningen

In de maand december zijn er allerlei kerstmarkten in de provincie Groningen. Hieronder lichten we een aantal bijzondere markten uit het aanbod. Een volledig overzicht van alle kerstmarkten in de provincie Groningen vind hier.

WinterWelvaart

Het jaarlijks evenement WinterWelVaart staat voor onvervalste, winterse gezelligheid. Zowel aan boord van de sfeervol verlichte historische schepen aan de Hoge en Lage der A als op de kerstmarkt op de kades wordt tijdens dit evenement de maritieme geschiedenis weer tot leven gebracht. Geniet van een uitgebreid muziek-, theater- en kunstprogramma en warm je handen tussendoor aan een glaasje glühwein of warme chocolademelk.

En deze winter komt WinterWelVaart niet alleen naar de Groningse hoofdstad, maar trekt het ook verder de provincie in, richting Zoutkamp, Appingedam en Sappemeer.

Zoutkamp |8 & 9 december
De binnenhaven, de Reitdiepskade en het Visserijmuseum vormen het sfeervolle decor voor de derde editie van WinterWelVaart Zoutkamp. Dit evenement vindt plaats op zaterdag 8 en zondag 9 december 2018.

Appingedam | 8 december
Markt, varend Erfgoed, schaatsen op een kunstijsbaan, veel muziek uit Groningen en omstreken op diverse locaties rondom de kerk en aan boord van de schepen, theaterpret, fotomobiel voor je leukste kerstfoto, kerstworkshop, knutselen en schminken aan boord van de Paap, eten en drinken. Kortom, veel gezelligheid. Tot 8 december in Appingedam!

Sappemeer | 8 december
Historische schepen zullen dit jaar ook aanmeren in Sappemeer. Met aan boord een uitgebreid muziek-, theater- en kunstprogramma en op de kade een gezellige markt. 

Kerstmarkt Bourtange

De Kerstmarkt in vestingstadje Bourtange (op 1, 8 en 15 december) is in de wijde omgeving een begrip. Het mooiste en sfeervolste marktplein van Nederland is ieder jaar weer het decor voor een bijzondere kerstbelevenis. Naast de grote kerstboom op het marktplein zijn er duizenden lichtjes, artiesten, kindervermaak en heel veel kraampjes verspreid door de vesting met het meest uiteenlopende assortiment. Het ideale uitje voor kerstliefhebbers. Uiteraard ontbreekt de Glühwein en de warme chocolademelk niet. Beleef het mee op de gezellige kerstmarkt van de vesting Bourtange.

Klik hier voor meer info

Dickens Day Beerta

De verhalen van Charles Dickens spreken bij iedereen tot de verbeelding. De magische sfeer, de karakteristieke personages en de warme gevoelens die bij zijn verhalen horen, nemen ieder jaar in december bezit van het centrum van het Oldambtster dorp Beerta. Op 16 december waan je jezelf in Beerta in de tijd van Dickens: op de intiem ingerichte en feeëriek verlichte pleintjes kom je de bekende figuren uit zijn verhalen tegen, zoals de chagrijnige Scrooge, Oliver Twist en de boefjes van Fagin.

Niet alleen zijn de straten tijdens Dickens Day gevuld met personages, ook zijn er vele standhouders aanwezig die hun waar aanbieden: van sfeervolle kerstdecoraties tot ambachtelijke streekproducten, van kleding tot brocante, er is van alles te koop.