Spectaculair glaswerk en een tentoonstelling met een staartje in het Groninger Museum

Spectaculair glaswerk en een tentoonstelling met een staartje in het Groninger Museum

Cultuur

Onlangs openden in het altijd spraakmakende Groninger Museum weer twee bijzondere exposities. Allereerst is er het sensationele glaswerk van de Amerikaan Dale Chihuly, dat nog tot mei 2019 in het museum te bewonderen is. Daarnaast is tot 31 maart de interactieve tentoonstelling ‘Grrrom!’ te zien, een verzameling kunstwerken waarin de dierenwereld centraal staat.

CHIHULY

‘Ik wil mensen betoveren met licht en kleur op een manier die ze nog niet eerder hebben meegemaakt’, aldus Dale Chihuly. Dat gaat de Amerikaanse glaskunstenaar goed af, zo is in het Groninger Museum te zien. Zijn sensationele creaties vormen samen een spektakel van glas, licht en kleur voor de hele familie.

De tentoonstelling, de grootste museale expositie van Chihuly in Europa in de afgelopen twintig jaar, is speciaal voor het museum samengesteld in samenwerking met Chihuly Studio. Opgebouwd uit 16 installaties, zowel binnen als buiten het museum, biedt het een compleet overzicht van alle hoogtepunten uit zijn oeuvre.

Muziektoer
Het Groningse Museum biedt bezoekers de mogelijkheid een muzikale tour langs de glasinstallaties van Chihuly te maken. Er kan gekozen worden uit vier muziekthema’s, die elk een link hebben met de kunstenaars thuisstad Seattle: van klassiek door het Seattle Symphony Orchestra tot grunge van bands als Nirvana en Pearl Jam en van Chihuly’s eigen favoriete popmuziek uit de jaren ’60 tot de alternatieve Seattle-scene van dit millennium.

Grrrom! Een tentoonstelling met een staartje

Voor Grrrom! ging het Groninger Museum op zoek naar kunstwerken waarop niet de mens of het landschap, maar het dier centraal staat. Dit levert een spannende dwarsdoorsnede van de veelzijdige museumcollectie op. De tentoongestelde dieren bivakkeerden een hele tijd in het museumdepot, maar zijn speciaal voor deze tentoonstelling van stal gehaald.

De expositie bestaat uit schilderijen, tekeningen, sculpturen en installaties uit de collecties oude, moderne en hedendaagse kunst. Zo zijn de ontroerende hondenportretten van de Groninger schilder Otto Eerelman te zien, evenals de koeien van de Haagse School, Mexicaanse papier-maché monsters en Japanse prenten met paarden op het slagveld.

Activiteiten voor jong en oud
Bij de tentoonstelling worden allerlei activiteiten georganiseerd. Zo kunnen kinderen meedoen aan een speurtocht langs alle dieren en is er een audiotour in drie talen (Nederlands, Engels en Duits). Ook lopen er in het weekend Praatjesmakers rond, die samen met bezoekers verhalen maken over de kunstwerken, en kan iedereen zelf aan de slag in het museumatelier.

Grrrom! Tentoonstelling met een staartje is geschikt voor jong en oud en toegang voor kinderen tot en met 18 jaar is gratis.

Klik hier voor meer informatie over beide exposities en voor tickets.