Uiteenlopende exposities in Groninger Museum

Uiteenlopende exposities in Groninger Museum

Cultuur

Wat voor weer het ook is: als je in de zomer in Groningen op bezoek bent, vergeet dan niet even het Groninger Museum binnen te stappen. Het altijd spraakmakende museum heeft ook deze (na)zomer weer een aantal verrassende exposities op het programma staan. Van rauwe Berlijnse schilderkunst uit de jaren '80 tot een 18e-eeuws overzicht van de Groninger borgen en moderne werken van hedendaagse kunstenaars.

Nieuwe Wilden: Duits neo - expressionisme uit de jaren '80 - Tot en met 23 oktober

Onder de titels Wilden en Nieuwe Wilden presenteren het Groninger Museum en Museum de Fundatie een dubbeltentoonstelling gewijd aan het 20ste-eeuwse expressionisme in Duitsland. Museum de Fundatie toont het expressionisme uit het begin van de eeuw. In het Groninger Museum staat het neo-expressionisme uit de jaren ’80 centraal. Ondanks het grote verschil in tijd tussen beide bewegingen, hebben ze één belangrijk ding gemeen: artistieke vrijheid zonder compromis.

Joost van den Toorn: Something to believe in - Tot en met 8 januari 2017

Beeldhouwer Joost van den Toorn stelt in zijn werk grote thema’s als geweld, seks en religie met humor en ironie aan de orde, met een melancholische en romantische ondertoon. Deze tentoonstelling laat een verrassende selectie zien uit de eigen collectie moderne en hedendaagse kunst, mode en design van het Groninger Museum, aangevuld met sculpturen van Joost van den Toorn.

Esther de Graaf: Branching Fields - Tot en met 2 oktober

Jong Gronings talent Esther de Graaf (Wouterswoude, 1984) maakt van materialen als karton, ijzerdraad, aluminiumfolie, tape en cellofaan wonderbaarlijke constructies. Voor de tentoonstelling Esther de Graaf – Branching Fields maakt ze een nieuw totaalwerk voor het Coop Himmelb(l)aupaviljoen in het Groninger Museum; een ruimte van beton, glas en staal. De tentoonstelling is van 11 juni tot en met 2 oktober 2016 te zien.

Capita Selecta - Tot en met 11 september

In de tentoonstelling Capita Selecta wordt een keuze getoond uit de veelzijdige collectie hedendaagse kunst van het Groninger Museum. Een van de speerpunten van deze verzameling is werk op het grensvlak van beeldende kunst, mode, design en fotografie. Het museum verzamelt van ontwerpers vooral bijzondere haute couture-stukken of unieke design-objecten, die als grote sculpturen in de ruimte staan. Mode en design worden in deze tentoonstelling op dezelfde manier gepresenteerd als ‘autonome’ kunst. Per zaal zijn prikkelende combinaties gemaakt die elkaar inhoudelijk versterken en uitnodigen om overeenkomsten en verschillen te ontdekken.

De borgenkaart van Theodorus Beckeringh - Tot en met 23 oktober

Liefhebbers van het Groninger erfgoed kennen ongetwijfeld de Groninger borgenkaart uit 1781 van de jurist Theodorus Beckeringh (1712-1790). Deze landkaart is aan de randen versierd met afbeeldingen van vierentwintig Groninger borgen. Maar het is nauwelijks bekend dat de kaart al in 1767 klaar was en dat er bovendien heel veel kladmateriaal bewaard is gebleven in de Groninger Universiteitsbibliotheek. Het Groninger Museum bezit sinds kort ook een deel van de voorstudies en laat dit alles nu voor het eerst aan het publiek zien in een tentoonstelling.

www.groningermuseum.nl