ZomerWelVaart, Schildweek en meer: genoeg te doen in zomers Groningen

ZomerWelVaart, Schildweek en meer: genoeg te doen in zomers Groningen

Cultuur

Weer of geen weer: ook in de maand juli is er genoeg te doen in Groningen. Zo zijn de kaders van de Hoge en Lage der Aa het decor van het maritieme én zomerse evenement ZomerWelVaart en wordt het gehucht Hongerige Wolf omgetoverd tot een heus festivalterrein. Ook bij slecht weer hoef je je niet te vervelen. Zo is in het Stripmuseum een expositie te zien over het fenomeen Kakhiel.

Hongerige Wolf

Bandjes, kunst, literatuur, theater, lekker eten: het is allemaal te vinden op Festival Hongerige Wolf. Dit jaar, van 14 tot en met 16 juli, is het Groningse dorp Hongerige Wolf voor de zevende keer drie dagen lang het toneel van een bijzonder festival. Concerten worden gegeven op een schapenveld, theatervoorstellingen in schuren en gedanst wordt er in de polder buiten het dorp. Het hele dorp doet mee.

Verwacht geen line-up van allemaal grote, bekende namen; het festival is een broedplaats voor onontdekt talent en het biedt een podium voor nieuw werk. Menig bandje of artiest dat ooit op Festival Hongerige Wolf zijn eerste podiumervaring op deed, was later terug te zien op het muziekfestival Noorderslag, Oerol of bij DWDD op tv.

Meer info

Kerstvloed 1717: De kracht van water verwerkt in internationale Kunstroute

Dit jaar is het 300 jaar geleden dat het Noordzeekustgebied getroffen werd door een zware stormvloed, de Kerstvloed 1717. In dat kader is er vanaf 1 juli de Expeditie Kerstvloed. Tijdens dit evenement wordt stilgestaan bij het thema de kracht van water, toen en nu, met onder andere workshops, lezingen en wandelingen.

Het hoogtepunt vormt een speciale kunstroute aan de Noord-Groningse kustlijn. Op dertien bijzondere locaties zijn imposante kunstwerken te zien van (inter)nationale kunstenaars die komen uit gebieden waar een soortgelijke ramp als Kerstvloed 1717 heeft plaatsgevonden, zoals Indonesië (zeebeving, 2004), Japan (tsunami, 2011) en USA/New Orleans (Katrina flood, 2005).

De kunstroute is te bezoeken van 1 juli tot 1 oktober 2017 en loopt van Vliedorp, Pieterburen, Westernieland, Den Andel, Warffum tot Noordpolderzijl. Naast de kunstroute zijn er ook lezingen, wandelingen, excursies, muziek en festivals die in het teken staan van de Kerstvloed, zoals Tocht om de Noord. Op 24 december eindigt Expeditie Kerstvloed 1717 met een speciaal slotevenement.

Meer info

Schildweek

Het is een van de populairste zeilweken van het land: de Schildweek. Van 21 tot en met 27 juli staat de 72e editie op de agenda. Samen met de plaatselijke ondernemers is er een groot feest met livemuziek & DJ's. Daarnaast zijn er diverse zeilwedstrijden, is er een BBQ en een spelquiz. Sinds een aantal jaar heeft Art Carnivale zich ook aangesloten bij de Schildweek. Art Carnivale biedt uiteenlopende activiteiten aan jong en oud op het gebied van kunst en cultuur. Zo zijn er toneelvoorstellingen, concerten, workshops en een streekproductenmarkt.

Meer info

ZomerWelVaart

De historische Hoge en Lage der A vormen van 28 tot en met 30 juli weer het decor van het maritieme zomerfestival ZomerWelVaart. Eén ding staat vast: tijdens ZomerWelVaart wordt het een drukte van belang in de Groningse diepen en havens.

Niet alleen op de schepen zelf, ook aan wal is van alles te doen. Zo staan de kades vol met kraampjes van de Zeldzaam Mooie Markt. De naam doet het al vermoeden: hier kun je shoppen voor allerlei unieke, originele en handgemaakte spulletjes én vintage- en retro-artikelen. ZomerWelVaart is een festival voor het hele gezin, dus ook voor de kinderen is er van alles te beleven.

Meer info

Kakhiel in Stripmuseum

Tot en met 3 september is er in het Stripmuseum aan de Westerhaven een tentoonstelling te bekijken rond het fenomeen Kakhiel. De tekstwolkjes van Kakhiel op internet bezorgen dagelijks duizenden mensen een glimlach op hun gezicht. De grappen zijn nu levensgroot te bewonderen in het Stripmuseum. Ook zijn er filmpjes, is er een doolhof en komt het ‘levensverhaal’ van Kakhiel aan bod.

Meer info