Energy Valley

Energy Valley

Energie

Kun je aardgas produceren uit biomassa of energie opwekken door waterstof op te slaan in minuscule nanotubes? Hoeveel helpt het als auto's op aardgas rijden in plaats van op diesel? En wat doen we als de wereldolievoorraad over 30 jaar op is? De antwoorden op veel energievraagstukken komen uit Groningen.

Groningen heeft toonaangevende kennis in huis op een veelheid van aan energie gerelateerde thema's zoals aardgastransport en infrastructuur, ondergrondse gas- en CO2-opslag, het functioneren van de internationale energie- en gasmarkten, het internationaal transitie- en klimaatbeleid en decentrale energieopwekking.

Met de Gasunie en GasTerra is Groningen één van de grootste spelers op de mondiale energiemarkt. Maar het hele Noorden ontwikkelt zich steeds meer tot de hot spot voor energie in Nederland. Er is meer ruimte, meer wind en vooral is er gas, gashandel en gasinfrastructuur. En bovenal hoogwaardige kennis en een uitstekende samenwerking tussen publieke en private partijen. Niet voor niets kozen zij 'Energy Valley' als de naam voor de koepel van alle initiatieven op het gebied van energie en energieonderzoek.

Energy Valley is een belangrijk initiatief. Opgericht door de NV Nederlandse Gasunie, Gemeente Groningen en RUG en bedoeld om marktpartijen en kennisinstellingen bij elkaar te brengen. Met Energy Valley hebben publieke en private partijen hun handen ineengeslagen om de energieactiviteiten in Noord-Nederland uit te laten groeien tot een cluster van nationale en internationale betekenis. Doel is de economie en werkgelegenheid van Noord-Nederland te versterken door de energieactiviteiten optimaal te benutten.

Gasunie en universiteit richtten in 2003 het Energy Delta Institute (EDI) op, dat internationale executive opleidingen aanbiedt op het brede terrein van gasvraagstukken. Een ander initiatief is de oprichting van het Energy Delta Research Centre van de RUG.

Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, de gemeente Groningen, de provincie Groningen en Energy Valley hebben in 2011 de Energy Academy Europe opgericht. De Energy Academy Europe heeft als doel om Nederland internationaal een vooraanstaande positie te geven op het gebied van energie en de transitie naar duurzaamheid. De Academy staat open voor alle mensen, organisaties en bedrijven die mee willen werken aan betere energievoorzieningen en een duurzamer energie toekomst.

Meer informatie:

  • Energy Delta Institute www.energydelta.nl
  • Energy Valley www.energyvalley.nl
  • Energy Academy Europe www.energyacademy.org
  • De Gasunie is verantwoordelijk voor het beheer, de werking en de ontwikkeling van het landelijk transportnet: www.gasunie.nl
  • GasTerra is een internationale handelsonderneming in aardgas, werkzaam op de Europese energiemarkt, met Nederland als thuismarkt en met een belangrijk aandeel in de nationale energievoorziening. Het exporteert aardgas naar zes andere Europese landen en is in volume de tweede in grootte in Europa (na het Russische Gazprom): www.gasterra.nl

 

Twitter