Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis testen hybride warmtepompen in Groningen

Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis testen hybride warmtepompen in Groningen

Energie

Op woensdag 9 mei is op het Energy Transition Center EnTranCe in Groningen een grootschalig praktijkonderzoek naar de prestaties van hybride warmtepompen gestart. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van een consortium van zeven partijen, waaronder de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en enkele energie- en infrastructuurbedrijven, en wordt uitgevoerd door de Hanzehogeschool en TNO. Het doel is om voor consumenten op een begrijpelijke manier te informeren over de prestaties van hybride warmtepompen. De resultaten worden komend najaar in de Consumentengids en het Eigen Huis Magazine gepubliceerd.

De hybride warmtesystemen worden in Groningen onder meer getest op energieverbruik, prestaties (een goede, snelle en stabiele temperatuurregeling) en geluidsproductie. Ook word er gekeken naar de betaalbaarheid (de kosten van aanschaf, onderhoud en afschrijving). De initiatiefnemers voor dit praktijkonderzoek zijn de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Cogas, Enpuls, GasTerra, Gasunie en N-tra in samenwerking met de Hanzehogeschool en TNO.

Hybride warmtesysteem

De hybride warmtepomp wordt gezien als één van de opvolgers van de HR-ketel. Een hybride warmte installatie is een combinatie van een HR-ketel en een elektrische warmtepomp. Met warmte die uit de buitenlucht wordt gehaald, kan een woning het grootste gedeelte van het jaar worden verwarmd. Een kleine HR cv-ketel op gas springt bij als de warmtevraag op koude dagen hoog is en als de warm waterkraan wordt opengedraaid. Met een hybride warmtepomp bespaart een huishouden tot wel 75 procent op het gasverbruik. Voorwaarde is wel dat de woning optimaal is geïsoleerd.

De initiatiefnemers voor het praktijkonderzoek naar de prestaties van de hybride warmtepomp zijn de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Cogas, Enpuls, GasTerra, Gasunie en N-tra in samenwerking met de Hanzehogeschool en TNO.

Investering betaalt zich terug

Uit een enquête van de Consumentenbond onder 10.000 consumenten blijkt dat een derde van de respondenten overweegt om in de toekomst een hybride warmtepomp aan te schaffen. Dit percentage is verrassend hoog, aangezien het om nog een relatief onbekende techniek gaat die een hoge investering vraagt. Een hybride warmtesysteem (cv ketel en warmtepomp) kost tussen de 4.000 en 7.000 euri, inclusief installatiekosten en subsidie. Voor 36 procent van de respondenten is deze prijs nog te hoog.

Tegenover die hoge aanschafprijs staat echter een forse besparing op het gasverbruik. Consumenten verbruiken met een hybride systeem naar schatting meer dan de helft minder gas. Door die besparing op de gasrekening verdient het systeem zich dus na verloop van jaren terug.