De magie van hennep: revolutionaire toepassingen en enorme milieuvoordelen

De magie van hennep: revolutionaire toepassingen en enorme milieuvoordelen

Energie

In de Gouden Eeuw wisten ze het al: hennep is een geweldig materiaal. Vanwege zijn stevige vezels werd het in die tijd onder meer gebruikt voor touw en zeilen. Nu, in de 21e eeuw zorgt HempFlax vanuit het Oost-Groningse Oude Pekela voor een sterke revival van deze uiterst duurzame natuurlijke grondstof. Het bedrijf verwerkt grote hoeveelheden vezelhennep tot grondstoffen voor allerlei producten: van autodeurpanelen, ondervloerbedekking en isolatiematerialen tot cavia-nestmateriaal en neutraceuticals. De toepassingen zijn oneindig’, aldus CEO Mark Reinders.

HempFlax is gevestigd in een voormalige strokartonfabriek. De omgeving mag dan museaal aandoen, de fabrikant van hennepvezelproducten kan en wil een belangrijke rol spelen in hedendaagse milieuvraagstukken. Reinders: ‘Hennep wordt duurzaam verbouwd en neemt tijdens de groei enorm veel CO2 op. De in de fabriek verwerkte hennep kent nauwelijks reststoffen. En wat er toch nog overblijft vormt de grondstof voor de energieopwekking van onze fabriek. En binnenkort gaan we ook nog eens al onze daken van zonnepanelen voorzien. We zijn nu al een CO2-negatief bedrijf, maar dan nog veel meer!'

Spuitgieten

‘Onderzoek naar nieuwe toepassingen zijn voor ons zeer belangrijk,’ vult managing director Eelkje Oldenburger aan. ‘We werken nauw samen met diverse kennisinstituten. Momenteel lukt het al om met een 50/50-mix van vezels en plastics te spuitgieten. Dat is een revolutie in de maakindustrie!’ Ook de bouwindustrie kan meer met vezels doen: het isolatiemateriaal van HempFlax biedt een gezonder binnenklimaat dan glas- en steenwol, kent lagere energiekosten en is gezonder in de verwerking.

Gebied van de toekomst

Groei is een kernwoord voor HempFlax; groei in verwerkingsmogelijkheden, in afzet en in aantallen werknemers. ‘Dit is het gebied van de toekomst!’, zegt Oldenburger overtuigd. ‘We verwelkomen al het talent dat nu nog zit opgesloten in de Randstad. Samen met Nedmag en AVEBE ontwikkelen we concepten die hier meer werkgelegenheid moeten creëren.’

HempFlax was één van de genomineerden voor de Groninger Ondernemingsprijs 2018. In het kader van die verkiezing werd onderstaande bedrijfsreportage gemaakt.

Ambassadeursfilm Hempflax

Ambassadeursfilm Hempflax