Energy Academy moet van Groningen Europees centrum voor energie-onderzoek maken

Energy Academy moet van Groningen Europees centrum voor energie-onderzoek maken

Energie

Wat Wageningen is voor Nederlands onderzoek, onderwijs en bedrijvigheid op het gebied van landbouw, dat wil Groningen worden op het gebied van energie. Dat is het idee achter de nieuwe Energy Academy Europe (EAE) dat in september officieel werd geopend. Studenten uit heel Europa kunnen er terecht voor onderwijs en onderzoek op het gebied van energie. Bijzonder is dat er opleidingen zijn op mbo- tot en met universitair niveau.

De Energy Academy Europe is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Momenteel volgen hier zo’n 300 studenten een energie-opleiding. De directeur van de Energy Academy, Noé van Hulst, hoopt dat dat aantal op termijn wordt vertienvoudigd.

Volgens directeur Gerrit van Werven van de Noord-Nederlandse stichting Energy Valley is er nu en in de toekomst een grote behoefte aan bekwaam personeel op het gebied van energie, onderzoek en innovatie. Hij stelde de studenten dan ook een baangarantie in het vooruitzicht en zei dat er in tien jaar twintigduizend banen bijkomen.

Gertjan Lankhorst , directeur van Gasterra , is de geestelijke vader van de Energy Academy en zag zijn droom al na twee jaar verwezenlijkt. Volgens hem is er in Groningen met de kick-off van de EAE een eind gekomen aan een versnipperde studie-situatie voor de energiesector.