Koning opent Groningse proeftuin voor energieonderzoek EnTranCe

Koning opent Groningse proeftuin voor energieonderzoek EnTranCe

Energie

Koning Willem-Alexander heeft de nieuwbouw van het Energy Transition Center (EnTranCe) op de Zernike Campus in Groningen officieel geopend. Al zo’n drie jaar lang vindt onder de naam EnTranCe toonaangevend onderzoek naar nieuwe en duurzame energiesystemen plaats. Met de opening van het nieuwe, ultramoderne gebouw komt de ambitie van EnTranCe om uit te groeien tot een wereldwijd toonaangevend instituut op het gebied van energieonderzoek weer een behoorlijke stap dichterbij.

Het Energy Transition Center, of kortweg EnTranCe, is onderdeel van de Groningse Energy Academy Europe en biedt studenten, onderzoekers, bedrijven en burgers de mogelijkheid om samen aan innovatieve energiesystemen te werken. Het idee daarachter is dat door de nauwe samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven nieuwe energie-oplossingen stukken sneller op de markt worden gebracht; soms wel tweemaal zo snel als doorgaans het geval is.

Het unieke Groningse initiatief is de afgelopen drie jaar een enorm succes gebleken. Nu al lopen er 25 onderzoeksprojecten waaraan op een gemiddelde dag door zo’n 75 mensen gewerkt wordt. Nu het nieuwe gebouw geopend is zal het aantal projecten en daarmee het aantal studenten, onderzoekers en meewerkende bedrijven alleen maar toenemen.

Nadat de koning heel toepasselijk de symbolische stekker in het stopcontact had gestoken, kreeg hij een rondleiding langs een aantal van de energieprojecten. Studenten, docenten en ondernemers leidden hem onder andere langs drijvende zonnepanelen en een auto die wordt aangedreven door een brandstofcel.

www.entrance.nl

Fotografie: Jan Buwalda