Nieuws

UMCG als eerste Nederlandse ziekenhuis gestart met protonentherapie

20/02/2018

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is als eerste ziekenhuis in Nederland gestart met de behandeling van kankerpatiënten via protonentherapie. Omdat tumoren met deze innovatieve methode veel nauwkeuriger kunnen worden bestraald, wordt er minder schade toegebracht aan omliggend gezond weefsel. Dit biedt vooral mogelijkheden voor de behandeling van kinderen en mensen met tumoren op kwetsbare plekken. De eerste behandelingen zijn volgens het UMCG uitstekend verlopen.

SealteQ: Groningse beschermengel voor staal en beton

11/01/2018

Nederland, waterland. Ons land telt maar liefst 15.000 waterwerken zoals aquaducten en tunnels. Door atmosferische invloeden ontstaat er voortdurend beton- en staalschade aan deze constructies. Het Groningse SealteQ staat dan direct in de startblokken: een multidisciplinair team van technici haast zich naar de probleemlocatie. Terwijl het verkeer nog door de tunnel dendert, dicht SealteQ met de grootste precisie het lek.

Organ Assist geeft donororganen én patiënten wereldwijd een tweede kans

09/01/2018

Afgelopen oktober had het UMCG een primeur: het ziekenhuis wist een voor transplantatie afgekeurde lever zover op te lappen dat deze alsnog kon worden geplaatst. Dit knappe staaltje medische kunde werd mogelijk gemaakt door het Groningse bedrijf Organ Assist, dat een technologie ontwikkelde waarmee tal van donororganen, en tegelijkertijd de gezondheid van duizenden mensen, nieuw leven kan worden ingeblazen.

Meer nieuws