Drenth Holland BV: Spin in internationaal web van metal & plastic weaving

Drenth Holland BV: Spin in internationaal web van metal & plastic weaving

Innovatie

Oude Pekela mag dan ver verstopt zitten in het achterland van Groningen, op wereldniveau weet menig fabrikant het dorp feilloos te vinden. Dat komt door de aanwezigheid van Drenth Metal & Plastic Weaving. De gaasdoeken van Drenth vinden hun weg naar alle uithoeken van de wereld, van Zuid-Korea tot Canada en van Oezbekistan tot Brazilië. Het gaat Drenth Holland dan ook voor de wind: de laatste 6 jaren wist het Pekelder bedrijf een jaarlijkse omzetstijging van liefst 10 tot 15 procent te realiseren. De nominatie voor de Groninger Ondernemingsprijs kwam dan ook niet zomaar uit de lucht vallen.

‘We hebben zojuist een nieuwe weefmachine in gebruik genomen’, zegt directeur Piet Scholten met een brede glimlach. Het gaat uitstekend met het familiebedrijf dat opereert op een nichemarkt. ‘Alle gaasdoeken die we weven zijn custom-made’, legt Scholten uit. De doeken worden onder andere gebruikt door producenten van voedingsmiddelen als bijvoorbeeld mozzarella, couscous en broodjes, hygiëne-artikelen, denk aan wc-papier, en maandverband, en bouwmaterialen als spaanplaat en MDF.

Bankbiljetten
Op het gaasdoek ondergaan de verschillende producten diverse behandelingen. Denk aan stomen of uitlekken. En daar zit de kracht van Drenth: voor elk productieproces weet het bedrijf het beste doek te weven. Meestal wordt kunststof gebruikt als garen, maar soms ook metaal. Want Drenth telt onder haar klanten ook diverse drukkerijen van bankbiljetten en waardepapieren. ‘Voor de nieuwe 50 euro-biljetten worden onze doeken gebruikt’, vertelt Scholten trots.

Plezier
Hoe het komt dat een internationaal georiënteerd bedrijf van een dergelijke grootte in Oude Pekela zit? ‘Drenth is in 1930 opgericht als toeleverancier voor de strokartonindustrie’, verklaart Scholten. In de loop der jaren heeft het bedrijf zich bijna volledig geautomatiseerd. Er werken nu nog 19 mensen. ‘Zij maken het verschil’, onderstreept Scholten, ‘niet de machines. Onze mensen zijn zeer gemotiveerd en hebben plezier in het werk. Ze zijn maar wat trots op onze nominatie voor de Groninger Ondernemingsprijs.’

www.drenthholland.com