Sneller naar huis dankzij draagbaar infuus van studentenstartup IVWear

Sneller naar huis dankzij draagbaar infuus van studentenstartup IVWear

Innovatie

Er zijn van die uitvindingen waarvan je je afvraagt waarom het nog niet bestond. Het draagbare infuus van de Groningse studentenstartup IVWear is zo’n vondst. Het maakt een ziekenhuisopname niet alleen draaglijker; patiënten herstellen ook nog eens sneller omdat ze meer bewegingsvrijheid hebben. Niet vreemd dus dat IVWear bijna standaard genomineerd wordt als er weer ergens een (zorg)innovatieprijs moet worden uitgedeeld.

Winnaar van de Sustainable Healthcare Challenge, Finalist van de Philips Innovation Award en nog een handvol nominaties: het is bijna ongelooflijk dat het succesverhaal van IVWear nog maar net een jaar geleden begon, in februari 2017. Bart Verkerke (Hoogleraar Biomedische Productontwikkeling bij het UMCG) liep rond met het idee voor een draagbaar infuus. Via een cursus van het University of Groningen Centre of Entrepreneurship kwam dit idee bij Max Heintzen (arts-onderzoeker) en Melcher Frankema (rechtenstudent) terecht. Ook zij zagen direct de potentie van een dergelijke zorginnovatie.

Professor Verkerke bracht het tweetal vervolgens in contact met Niels Weijermans (student biomedische technologie). Hij vulde het team niet alleen aan met zijn professionele kennis en kunde, maar bracht hen ook in contact met zijn ervaringsdeskundige oom. Die had jaren daarvoor lange periodes in het ziekenhuis doorgebracht en had tijdens die opnames veel hinder ondervonden van de infuuspaal. Een draagbaar infuus had zijn ziekenhuiservaring niet alleen een stuk draaglijker, maar waarschijnlijk ook een stuk korter gemaakt.

Sneller herstel door beweging

Het idee achter het draagbare infuus is namelijk dat patiënten meer kunnen bewegen tijdens hun ziekenhuisopname. Beweging is één van de belangrijkste factoren voor een snel herstel na bijvoorbeeld een operatie. Hoe meer een patiënten zich dus door het ziekenhuis kan bewegen, hoe eerder ze naar huis kunnen én hoe kleiner de kans dat ze terugkeren.

Het draagbare infuus neemt zowel de fysieke als de emotionele belemmeringen weg om uit bed te komen. Patiënten kunnen met het draagbare infuus gemakkelijker traplopen, drempels over en naar buiten gaan, maar voelen zich ook minder patiënt, omdat ze niet altijd een infuuspaal hoeven mee te slepen. Zo kan het draagbare infuus van IVWear patiënten wereldwijd uit hun ziekenhuisbed krijgen.

Innovatief pompsysteem

Het meest innovatieve onderdeel aan het infuus van IVWear is een kleine computer en een daaraan gekoppeld systeem dat de druk regelt. Deze vervangt de zwaartekracht die in een normaal infuus voor het druppelen zorgt. Nu bestond er al wel een infuus met een pomp, maar dat apparaat woog maar liefst drie kilo. Het IVWear-infuus is veel lichter, heeft ongeveer de grootte van een broodtrommeltje en is daarmee een stuk praktischer.

Marktpotentie

Als alles meezit, kan het draagbare infuus volgens Heintzen, Frankema en Wijermans over zo’n twee jaar de markt op. En daarna kan het snel gaan. Ter illustratie: in Nederland worden jaarlijks meer dan een miljoen grote operaties uitgevoerd. Bij vrijwel  iedere patiënt wordt na een dergelijke ingreep een infuus aangelegd. Een voorzichtige inschatting op basis van gesprekken met artsen en verplegend personeel is dat ongeveer een vijfde van deze patiënten in aanmerking komt voor een draagbare infuussysteem.

En dan zijn er ook nog patiënten die voor langere tijd een infuus ontvangen. Op basis van gesprekken met artsen van het UMCG schatten ze bij IVWear dat het draagbare infuussysteem alleen al in Nederland ongeveer 200.000 van deze patiënten mobieler kan maken.