UMCG heeft wereldprimeur met allernieuwste PET/CT-scanner

UMCG heeft wereldprimeur met allernieuwste PET/CT-scanner

Innovatie

Het Universitair Medisch Centrum is het eerste ziekenhuis ter wereld dat de allernieuwste soort PET/CT-scanner in gebruik neemt. Patiënten van het UMCG krijgen daarmee toegang tot de meest moderne techniek. De nieuwe scanner zorgt voor een betrouwbaarder uitslag omdat radiologen en nucleair geneeskundigen scherper en nauwkeuriger waarnemingen kunnen doen.

Het apparaat, dat door ontwikkelaar Siemens 'Biograph Vison' is gedoopt, wordt vooral ingezet voor het afbeelden van de doorbloeding van de hartspier, ontstekingsprocessen en goedaardige tumoren.

Superscanner

Een grote verbetering ten opzichte van bestaande scanners is dat de nieuwe ‘superscanner’ een veel hogere resolutie heeft en een hogere gevoeligheid. Deze hoge resolutie en gevoeligheid van de Biograph Vision bieden twee grote voordelen. Ten eerste kan de scan veel sneller worden gemaakt, waardoor de patiënt veel minder lang stil hoeft te liggen. Wat nóg een voordeel met zich meebrengt, want er kan zo ook iets in beeld worden gebracht wat beweegt, zoals bijvoorbeeld een kloppend hart.

Daarnaast kan de arts er nu voor kiezen om de patiënt veel minder radioactieve contrastvloeistof toe te dienen. Vooral bij jonge kinderen is dat belangrijk, net als bij patiënten die vaker scans moeten ondergaan. Zo probeert het UMCG voor alle patiënten de stralingsbelasting zo laag mogelijk te houden.

Realtime meekijken

Ook kunnen nucleair geneeskundigen nu realtime meekijken hoe de radioactieve stof wordt opgenomen in het lichaam. En dat biedt zeer waardevolle, nieuwe informatie. De mate waarin de contrastvloeistof wordt opgenomen, zegt namelijk veel over het type weefsel. Tot nu toe zat de patiënt in de wachtkamer terwijl de contrastvloeistof werd opgenomen in het lichaam en werd dán pas gescand. Tijdens dat wachten ging relevantie informatie verloren. De nieuwe PET/CT gaat dat veranderen. Ook kan de scanner ‘whole body scans’ maken en de stofwisseling in weefsels realtime in beeld brengen.

Veelbelovend voor kankerbehandeling

De scanner is veelbelovend voor de toekomst en zal ook bijdragen aan nieuwe vormen van kankerbehandeling, zoals immunotherapie en protonentherapie. Zo moet bij protonentherapie de tumor heel precies in kaart worden gebracht voor de bestraling. De nieuwe scanner biedt bij kleine, maar zeer agressieve tumoren (zoals in het hoofd-halsgebied bij kleine kinderen) een grote meerwaarde in de diagnostiek en voorbereiding op de protonenbestraling. Bij immunotherapie kan de scanner helpen om de kans van slagen van deze therapie bij een bepaalde patiënt in kaart te brengen.