Vandinter Semo speelt belangrijke rol in verduurzaming landbouw

Vandinter Semo speelt belangrijke rol in verduurzaming landbouw

Innovatie

Het Groningse gewasveredelingsbedrijf Vandinter Semo speelt daarin een belangrijke rol inde verduurzaming van de landbouw. Het bedrijf veredelt onder meer groenbemesters, die een goed alternatief vormen voor chemische bodemverbeterings- en ziektebestrijdingsmiddelen. Daarnaast veredelt het bedrijf gewassen die op een natuurlijke wijze schadelijke aaltjes bestrijden. Vandinter Semo heeft daarin zelfs een wereldwijd unieke status weten op te bouwen.

'Per dag groeit de wereldbevolking met 200 duizend mensen', becijfert Bert-Jan van Dinter, directeur van het gewasveredelingsbedrijf uit Scheemda. 'Dat verandert de komende 25 jaar niet. Dus zal de vraag naar zaaizaden alleen maar toenemen. Dat biedt ons een uitstekend toekomstperspectief.' Ook het inrichten van een eigen weefselkweeklaboratorium, het enige ter wereld waar groenbemesters worden ontwikkeld, versterkt de marktpositie van Vandinter Semo. 'vDankzij onze technieken en expertise kunnen we nog sneller resistenties tegen schadelijke aaltjes vinden', aldus Van Dinter.

Glutenvrije haver

Naast de wereldwijde veredeling heeft het bedrijf sinds 2013 een nieuwe, veelbelovende activiteit: het leveren van glutenvrije haver. 'Haver is een onderschat voedingsgewas. En dat is jammer', zo zegt Van Dinter. 'Haver is namelijk zeer gezond en bevat cholesterolverlagende vezels. Dankzij de trage vertering van haver helpt het obesitas en diabetes te voorkomen en te bestrijden. Een andere bijzondere eigenschap is het feit dat haver glutenvrij is. Dit in tegenstelling tot andere gewassen als tarwe, rogge en gerst. Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met glutenintoleratie. Haver biedt hen dus een prima voedingsalternatief.

Onderzoekers van de universiteit van Wageningen hebben aan de wieg gestaan van een haverproductieketen die ervoor zorgt dat haver in het productieproces niet ‘besmet’ wordt met glutenhoudende graankorrels. Vandinter Semo is een belangrijke partner in deze glutenvrije haverketen en loopt voorop om glutenvrije haver te kunnen aanbieden aan tal van verwerkers. Zo zijn er inmiddels verschillende glutenvrije ontbijtproducten op de markt gebracht en ligt er zelfs glutenvrij haverbrood in de schappen. 

Lange adem

Voor het veredelen van gewassen is volgens de directeur een lange adem nodig. Een kruising die vandaag tot stand komt, is pas in 2032 te vermarkten. Dat heeft alles te maken met het proces van kruisen, selecteren, testen, octrooirechten, rassenlijsten, enzovoort. 'Omdat die ontwikkeling zo lang duurt, komen er maar weinig nieuwe toetreders op de markt', weet Van Dinter.

Stabiele wereldtopper

Het moge duidelijk zijn: het Oost-Groningse bedrijf heeft de wind in de zeilen. Daardoor is het ook een stabiele werkgever voor de regio: veel medewerkers zijn al langdurig in dienst. 'We bieden onze mensen interessante opleidingen en studenten kunnen bij ons terecht voor zinvolle stages. We behoren dan ook tot de absolute wereldtop als het gaat om resistentieontwikkeling in cruciferen!'

Vandinter Semo was één van de genomineerden voor de Groninger Ondernemingsprijs 2018. In het kader van die verkiezing werd onderstaande bedrijfsreportage gemaakt.

Ambassadeursfilm Vandinter Semo

Ambassadeursfilm Vandinter Semo