'Die Groninger mentaliteit van ‘niet lullen, maar poetsen’ zit nog altijd in onze genen'

'Die Groninger mentaliteit van ‘niet lullen, maar poetsen’ zit nog altijd in onze genen'

Ondernemen

Effektief Groep doet zijn naam eer aan! Het landelijk opererend schoonmaakbedrijf werkt zelfs zo effectief, dat het in de Top 10 van schoonmaakbedrijven in Nederland is doorgedrongen. Volgens directeur Patrick Reinders is dat onder meer te danken aan de Groningse mentaliteit en de platte organisatiestructuur.

'Vroeger – meer dan een halve eeuw geleden – gingen onze voorgangers met een bakfiets en een paar houten ladders op pad om de ramen van het gemeentehuis te wassen', vertelt directeur Reinders met een grijns. 'Diezelfde Groninger aanpakmentaliteit, van ‘niet lullen maar poetsen’, zit nog altijd in onze genen. Het hoofdkantoor staat hier in Groningen en dat blijft ook zo, ondanks het feit dat we kantoren hebben in Leeuwarden, Hoogeveen, Almelo, Amsterdam en Aalsmeer. Dat wij onze afspraken nakomen – wat eigenlijk heel simpel en vanzelfsprekend lijkt – blijkt vooral in de Randstad onderscheidend te zijn. Men kiest ons daar onder andere vanwege onze betrouwbaarheid en hoog kwaliteitsniveau.'

Een andere belangrijke succesfactoren van Reinders' bedrijf is de platte organisatiestructuur, waarbij verantwoordelijkheden met mandaat zo dicht mogelijk op de werkvloer liggen. Dat scheelt overhead, overleg en kosten. Opdrachtgevers worden ontzorgd, niet alleen qua schoonmaak maar ook qua hospitality. En, als ze bij Effektief Groep zeggen dat ze iets schoonmaken, dan doen ze dat ook!

Champions League-niveau

Het heeft Effektief Groep de afgelopen jaren naar het hoogste niveau in de branche gebracht, zeg maar de Champions League in de schoonmaakwereld, met opdrachtgevers als Jaarbeurs Utrecht, Johan Cruijff Arena, Ziggo Dome, Koninklijk Theater Carré en DeLaMar Theater en wat dichter bij huis het FC Groningen Stadion en Google. Stuk voor stuk aansprekende opdrachtgevers, maar dat vinden ze bij Effektief Groep van elke opdrachtgever, ongeacht omvang en branche.

'Schoonmaken is teamwork'

In de Effektief Academy worden schoonmakers continu opgeleid en krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dankzij opleiding én een diploma uitzicht op betaald werk. 'Ik vind het erg belangrijk dat we een bedrijf zijn waar mensen graag willen werken', vertelt Patrick. 'Onze lage verloop- en verzuimcijfers bewijzen dat we een goede werkgever zijn! Ons motto is niet voor niets: Schoonmaken is Teamwork. Opdrachtgevers merken direct of een team goed functioneert, of niet. Ik ben trots op al onze teams binnen Effektief Groep. Onze schoonmakers zijn het hart én de ruggengraat van de organisatie!'

Effektief Groep was één van de genomineerden voor de Groninger Ondernemingsprijs 2018. In het kader van die verkiezing werd onderstaande bedrijfsreportage gemaakt.

Ambassadeursfilm Effektief Groep

Ambassadeursfilm Effektief Groep