Finalisten Groninger Ondernemingsprijs 2017 bekendgemaakt

Finalisten Groninger Ondernemingsprijs 2017 bekendgemaakt

Ondernemen

De drie finalisten van de Groninger Ondernemingsprijs zijn bekend. Het gaat om Holthausen Groep uit Hoogezand en InnoCore Pharmaceuticals en Team 4 Architecten uit Groningen. Van de tien genomineerden kwamen zij uiteindelijk als beste uit de bus. Eén van hen zal op 30 november in MartiniPlaza Groningen worden uitgeroepen tot winnaar van de Groninger Ondernemingsprijs 2017.

'De jury heeft gekozen voor bedrijven die stuk voor stuk een actieve bijdrage leveren aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken, zoals energie en mobiliteit, zorg en de omgang met onze bebouwde omgeving', aldus juryvoorzitter en gedeputeerde Patrick Brouns.

Holthausen Groep

De Holthausen Groep uit Hoogezand ontpopte zich rond de eeuwwisseling van traditioneel gasleverancier tot kartrekker van een duurzame toekomst. De sleutel daarvoor is de groene waterstofeconomie en de aanpak van Holthausen is verrassend simpel: bij elektrolyse van water komt waterstofgas vrij dat opgeslagen kan worden. Breng je vervolgens waterstof in aanraking met zuurstof, dan komt er energie vrij. En de reststof? Puur water. Groen gas dus! En waterstof blijkt naast een groene energiebron ook nog eens de ideale energieopslag van zon- en windenergie te zijn waarbij alle opgewekte energie gewoon op een later tijdstip gebruikt kan worden.'

InnoCore Pharmaceuticals

InnoCore Pharmaceuticals is een biofarmaceutisch bedrijf uit Groningen, gespecialiseerd in de ontwikkeling van langdurig werkzame medicijnen. Een jong, multidisciplinair en internationaal team van specialisten werkt aan de ontwikkeling van de geneesmiddelen van de toekomst. Ze doen dat mede op basis van gepatenteerde bio-afbreekbare polymeren. InnoCore, gevestigd pal naast het UMCG, werkt veel voor internationale farmaceutische en biotech-bedrijven, die het bedrijf inschakelt als externe R&D-afdeling.

Team4

Team 4 Architecten uit Groningen wist de crisis op een bijzondere manier te overleven: het bureau waagde zich aan het zélf ontwikkelen van risicodragend vastgoed. En met succes. Waar de architectenbranche in Nederland met enorme krimp te maken had, groeide Team 4 de afgelopen jaren alleen maar. Hete Kolen, zo heet het markante knaloranje gebouw waarin Team 4 is gehuisvest. Het werd door henzelf ontwikkeld, met onderin kantoorruimte en bovenin sociale woningbouw.

Finale

Op donderdagavond 30 november vindt de feestelijke Finale plaats in MartiniPlaza. Dan zal bekend worden gemaakt, wie van de drie finalisten uiteindelijk de Groninger Ondernemingsprijs 2017 wint.