Zoek op de website
Groningse voedselinnovator ontwikkelt knapperig én gezond korstje

Groningse voedselinnovator ontwikkelt knapperig én gezond korstje

Ondernemen

27-10-16

Hoe maken we voedingsmiddelen lekkerder, gezonder én duurzamer? Die vraag staat centraal bij het Groningse bedrijf ORFI-food, dat altijd op zoek is naar duurzame en lekkere alternatieven voor bestaande ingrediënten. Een goed voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van de ‘VEGA-coating’, een paneermeel uit afvalstromen uit de aardappel-, groente-, of fruitverwerkende industrie en uit de mais- of erwtenverwerkende industrie. Niet alleen is dit plantaardige paneermeel een stuk gezonder dan het traditionele paneermeel van gedroogde broodkruimels, het is ook nog eens een stuk duurzamer én het zorgt ervoor dat je kroketje ook in de airfryer of heteluchtoven lekker krokant wordt.

Enkele jaren geleden constateerde ORFI-food directeur ir. Rien Vervoort naar eigen zeggen een gat in de markt. ‘Er wordt gigantisch veel paneermeel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, maar van enig innovatief denken van de kant van de producenten was vrijwel geen sprake’, zo zegt hij. ‘Zo’n tien partijen beheersen samen de Europese markt. Ondertussen houden ze zich amper bezig met wat de consument wil. Neem bijvoorbeeld de opkomst van airfryers. Steeds meer consumenten maken gebruik van zo’n apparaat, maar wat blijkt: je kroketje of kaassoufflé wordt vaak helemaal niet krokant in zo’n ding. Dat komt mede door de samenstelling van het paneermeel.’

Daarnaast is paneermeel van broodkruimels ook nog eens een dikmakertje. ‘Het neemt erg veel vet op en bevat alleen maar lege calorieën’, aldus Vervoort. Dat kan beter, zo dachten ze bij ORFI-food en zo ontstond de VEGA-coating. ‘We ontwikkelden een procedé waarbij uit maismeel of erwtenmeel en aardappel-, of groente- of fruitresten ongeveer één centimeter grote balletjes worden geproduceerd. VEGA-pops noemen we die en je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als grondstof voor rijstwafels zonder rijst of als gezonde croutons. Als je die VEGA-pop verkruimelt, ontstaat het paneermeel en als je het nog verder vergruist, ontstaat onze VEGA-flour, dat als alternatief voor bloem kan worden gebruikt in deegproducten die niet hoeven te rijzen, maar ook om mayonaise gezonder te maken.’

Het grootste voordeel van de door ORFI-food ontwikkelde coating is zonder twijfel het gezondheidsvoordeel ten opzichte van traditioneel paneermeel. ‘Omdat het voor een groot deel van aardappelen, of groente of fruit wordt gemaakt, bevat het ook alle goede voedingsstoffen die je daarin aantreft, zoals vezels, vitaminen en mineralen’, legt Vervoort uit. ‘Daarnaast zitten er geen e-nummers in en ook geen gluten. Voor steeds meer mensen zijn dat argumenten om voor bepaalde voedingsproducten te kiezen.’

Dat ORFI-food met zijn VEGA-coating een veelbelovend product in handen heeft, blijkt ook wel uit de opname van het bedrijf in de prestigieuze MKB Innovatie Top 100. ‘Ik denk dat het ons als business to business-bedrijf niet direct veel oplevert, maar het is toch een mooie waardering voor je werk’, aldus Vervoort.

Momenteel besteedt ORFI-food de productie van de VEGA-pops en de afgeleide producten nog uit, maar als alles volgens plan gaat, opent het bedrijf in januari zijn eigen productielocatie in het voormalige laboratorium van aardappelzetmeelproducent Avebe in Veendam, althans dat hopen we. ‘De R&D-afdeling van Avebe verhuist naar een innovatief nieuw lab op de Zernike Campus. De ruimte die daardoor vrijkomt, is perfect voor de productie van onze VEGA-producten. We zijn daarover momenteel in gesprek met Avebe en ik denk dat we er samen wel uitkomen, hoe wij daar infaseren.’

In eerste instantie zullen er zo’n vier man aan de productie van de duurzame ingrediënten werken. ‘Het is best een hele klus om de markt in beweging te krijgen en af te stappen van traditioneel paneermeel. Maar omdat we een duurzaam en gezond alternatief bieden, weten steeds meer marktpartijen ons te vinden. Ik denk dan ook dat we aan het eind van volgend jaar al met z’n achten zullen zijn en dat we over drie jaar met ongeveer 25 man personeel zullen zijn’, aldus een optimistische Vervoort. ‘En op termijn willen we een behoorlijk deel van de groeimarkt voor paneelmeel naar ons toe trekken. Ik ben ervan overtuigd dat ons dat met de VEGA-coating gaat lukken.’

www.orfi.nl

Meer lezen?