Purified Metal Company bouwt innovatieve staalrecyclingfabriek in Delfzijl

Purified Metal Company bouwt innovatieve staalrecyclingfabriek in Delfzijl

Ondernemen

Purified Metal Company (PMC) gaat een innovatieve staalrecyclingfabriek bouwen in Delfzijl. In de fabriek, die zo’n 68 direct arbeidsplaatsen oplevert, zal worden gewerkt volgens een nieuw, gepatenteerd proces waarmee verontreinigd staalschroot kan worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen voor de staal- en gieterij-industrie.

De innovatieve recyclingmethode is niet alleen veiliger voor mens en milieu, maar zorgt er ook voor dat verontreinigd staal op een veilige manier verwerkt wordt en een nieuwe bestemming krijgt. Met de bouw van de fabriek in Delfzijl zet PMC dit recycleproces letterlijk en figuurlijk in werking.

“Het is fantastisch om te zien dat een idee dat we een aantal jaar geleden hadden, nu ook werkelijkheid wordt”, zo zegt Jan Henk Wijma, algemeen directeur en medeoprichter van PMC. “Met deze fabriek bieden we een circulaire én veilige oplossing voor de inzameling, het transport en verwerking van met asbest verontreinigd staal tot hoogwaardige grondstof voor staalfabrikanten."

Financiering

De vergunningen voor de fabriek waren al enige tijd voor elkaar. En dankzij een flinke bijdrage uit de regio is nu ook de financiering rond. Vanuit de regeling Regionale Investeringssteun Groningen is een subsidie van 7,5 miljoen euro beschikbaar gesteld en ook de provincie Groningen, de NOM, Groningen Seaports en het GROEIfonds van de Economic Board investeren in PMC.

Dankzij die regionale betrokkenheid, maar ook omdat het proces zich niet eenvoudig laat verplaatsen, is de verankering van het bedrijf in Groningen voor een langere periode geborgd. Voor PMC is dit mede aanleiding om intensieve samenwerking te zoeken met regionale kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool voor de opleiding van operators en het bieden van stageplekken.

'Impuls voor de regio'

"Deze ontwikkeling past in de ontwikkeling van het nationaal klimaatakkoord waarvan de hoofdlijnen afgelopen dinsdag zijn gepresenteerd aan minister Wiebes en is een goed en concreet voorbeeld van wat we bedoelen met circulaire economie”, zo zegt een enthousiaste gedeputeerde Patrick Brouns. “Daarnaast zorgt deze investering voor een flinke impuls voor de werkgelegenheid in het Delfzijlse havengebied."

Ook Marco Smit, bestuurder van de Economic Board Groningen is blij met de komst van de bijzondere fabriek: “PMC is een absolute aanwinst voor de regio: een hypermodern en innovatief recyclingbedrijf dat ook nog eens 68 nieuwe banen schept. Daar mogen alle betrokken partijen: provincie Groningen, Groningen Seaports, NOM en GROEIfonds, enorm trots op zijn.”

Over de RIG

De doelstelling van de RIG is om een impuls te geven aan het vestigingsklimaat en werkgelegenheid voor industriële bedrijven in de Eemsdelta en op de Campus Groningen. Voor de uitvoering van de RIG is in 2014 in totaal € 40 miljoen beschikbaar gesteld door het ministerie van Economische Zaken, de Economic Board Groningen (EBG) en de provincie Groningen uit het Ruimtelijk Economisch Programma.

De RIG maakt deel uit van het programma van de EBG en van het provinciale programma Groningen@Work 2016-2019, dat als doel heeft de regio economisch versterken en daarmee zo veel mogelijk Groningers aan het werk te helpen. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de RIG namens de provincie uit.

Over GROEIfonds

Het Groninger Economisch Investeringsfonds (GROEIfonds) is een initiatief van de Economic Board Groningen, de organisatie die is opgezet om de economie in het aardbevingsgebied een impuls te geven. Het GROEIfonds heeft nog dertig miljoen euro beschikbaar voor de financiering van plannen van ondernemers in negen Noord-Groninger gemeenten. GROEIfonds verstrekt achtergestelde leningen en participeert in bedrijven. Het fonds steunt starters én MKB- en grootzakelijke bedrijven die hier al zijn gevestigd óf die zich hier willen vestigen.

Over NOM Investment

De NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, stimuleert bedrijvigheid en ontwikkeling van werkgelegenheid in Noord-Nederland. De NOM verstrekt risicodragende financiering, biedt begeleiding bij locatiekeuze, bevordert investeringen in Noord-Nederland en initieert projecten die de concurrentiekracht van het regionale bedrijfsleven vergroten.

Medio juni 2018 is ruim € 70 miljoen geïnvesteerd in ruim 80 ondernemingen die gevestigd zijn of zich gaan vestigen in Groningen, Friesland of Drenthe. Het accent ligt hierbij op innovatieve ondernemingen met een regio-overschrijdende uitstraling.