Trendship 2018: 'De digitale toekomst van Europa ligt in Groningen'

Trendship 2018: 'De digitale toekomst van Europa ligt in Groningen'

Ondernemen

Drones, Virtual Reality-games, robots die drankjes serveerden en puzzels oplosten en zelfs de rollator van de toekomst, natuurlijk barstensvol snufjes. Het was op 18 oktober allemaal te zien én te beleven in Groningen tijdens Trendship, dé techbeurs van Noord-Nederland in MartiniPlaza. Zo’n 3500 duizend bezoekers lieten zich door de vele innovaties en door internationaal bekende sprekers als ‘trendspotter extraordinair’ Magnus Lindkvist en techentrepreneur Jonas Kjellberg (onder meer Skype en Zalando) prikkelen en inspireren.

Trendship bestond dit jaar uit meerdere deelevents. Zo was het mainstage en de ‘playground’ ’s ochtends, tijdens Trendship Talent, het domein van de nieuwe generatie. Zo’n 1600 studenten maakten er kennis met de banen van de toekomst en bouwden ondertussen een feestje met onder meer Kraantje Pappie.

Terwijl de studenten hun feestje vierden, bevolkten honderden ondernemers de Theaterzaal van MartiniPlaza voor de Trendship Academy. Zij lieten zich inspireren door keynotes van onder meer topkok Ron Blaauw en marketingstrateeg Igor Beuker over branding, e-commerce, smaakbeleving, werkgeluk en de customer journey.

In zowel het main event als het zijprogramma en op de playground klonk één belangrijk advies door: ‘Durf risico’s te nemen, alleen dan kom je verder’. Veel van de succesverhalen en technische innovaties die tijdens Trendship voorbij kwamen, hadden niet bestaan als de bedenkers en ontwikkelaars op het randje waren blijven staan zonder een sprong te wagen.

Digitalisering en arbeidsmarkt in Groningen

Parallel aan het Trendship-ochtendprogramma trakteerde de provincie Groningen een publiek van ondernemers en beleidsmakers op een exclusief side event over de ICT-arbeidsmarkt in het Noorden. Sprekers uit het onderwijs en het bedrijfsleven lieten er zien dat Groningen internationaal vooroploopt in de verbinding van het onderwijs met het bedrijfsleven. Met initiatieven als het Groningen Digital Business Centre (RUG), de IT Academy Noord-Nederland (Hanzehogeschool) en de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap (Noorderpoort) worden belangrijke bruggen geslagen tussen kennis en praktijk.

De Groningse gedeputeerde Patrick Brouns constateerde dan ook vol trots dat Groningen op de goede weg is. ‘We hadden hier gelukkig snel in de gaten dat we iets moesten met de digitalisering en de veranderingen die het op de arbeidsmarkt veroorzaakt’, zo sprak hij de zaal toe. ‘En dankzij de typisch Groningse samenwerkingsbereidheid zijn we nu internationaal toonaangevend als het gaat om de digitalisering. Neem initiatieven als het GDBC, de IT Academy en de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap, maar ook het Digital Society Hub, 5Groningen en Cyber Safety-lessen op onze basisscholen. We kunnen wel stellen dat de digitale toekomst van Europa in Groningen ligt.’

www.trendship.nl