Eska Graphic Board: veel meer dan gewoon karton

Eska Graphic Board: veel meer dan gewoon karton

Werken & Wonen

De naam Eska zal bij weinigen direct een beletje doen rinkelen. Toch komt bijna iedereen wel in aanraking met het product van de winnaar van de Groninger Ondernemingsprijs 2016. Het massief karton dat het bedrijf in Hoogezand-Sappemeer produceert wordt namelijk gebruikt voor gigantisch veel spellen, legpuzzels, mappen, hardcovers (1 op de 4 boeken wereldwijd!). En onlangs heeft ook Gucci de sterke eigenschappen van het karton van Eska ontdekt en het Italiaanse merk gebruikt het nu als basis voor luxe cadeauverpakkingen van schoenen, sjaals en tassen.

Daar waar de meeste maak-industrieën al lang en breed zijn vertrokken naar lage-lonen-landen, blijft Eska haar oorspronkelijke vestigingsplaatsen trouw. ‘Dankzij onze slimme productieprocessen zijn wij nog steeds koploper in onze bedrijfstak. Efficiënt produceren zit in ons DNA. Daarom kennen we mooie groeicijfers en stijgt ons volume jaarlijks’, verklaart directeur Rienk Jan van der Kooi.

Duurzaamheid
Om het succes vast te houden, investeert Eska (als eerste in Europa) meer dan 10 miljoen euro in een nieuwe vergassingsinstallatie, waarmee afval uit het oud papier wordt omgezet in energie voor de kartonproductie. Van der Kooi: ‘Het hele productietraject, van oud papier naar pulp en uiteindelijk karton, vergt veel energie. Daar valt veel te winnen, zowel op kostenniveau als op het gebied van milieubelasting. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Wij hebben niet voor niets een kikker als logo.’

Nieuwe markten
Eska is constant op zoek naar nieuwe markten. Daarvoor reist het sales-team de hele wereld over. ‘We praten met merkeigenaren, designers, machinebouwers en kartonverwerkers, zodat we aan hun wensen kunnen voldoen.’ Dat resulteert onder meer in de productie van zwart karton voor luxe toepassingen. Dat is volgens van der Kooi zeker een groeimarkt. ‘Omdat we een flexibele productieorganisatie vormen, kunnen we ook kleine ordergroottes aan. Iedereen is hier heel gemotiveerd en met z’n allen zijn we continu aan het verbeteren en veranderen om de toekomst van de maakindustrie in Groningen te kunnen waarborgen!’

Groninger Ondernemingsprijs
De ondernemingsgezindheid, aandacht voor duurzaamheid en de constante zoektocht naar nieuwe markten leverden Eska de Groninger Ondernemingsprijs 2016 op. In de finale van de meest prestigieuze ondernemersaward van Groningen nam de kartonproducent het op tegen Bos&Bos Catering en online telecombedrijf Voys.

Uiteindelijk gaf het personeelsbeleid de doorslag voor de jury. Eska heeft 350 werknemers, met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. Alle medewerkers, oud en jong, krijgen binnen de organisatie volop gelegenheid om mee te denken en te doen. Daarnaast is er bewust gekozen om ook te koersen op jong talent, middels Jong Eska. Hierbij is er aandacht voor de huidige jonge Eska-medewerker en de jonge potentiële medewerker.

Eska-directeur Van der Kooi ziet de winst van de Groninger Ondernemingsprijs vooral als erkenning voor de nieuwe weg die het bedrijf is ingeslagen. Als gevolg van een veranderende vraag, heeft Eska een jaar geleden ingezet op een transitie van minder bulk naar een meer specialistische producent, van maker van alleen maar grafisch en massief karton naar leverancier van speciaal karton voor luxe verpakkingen. ‘Het is mooi om te zien dat we nu deze erkenning krijgen van deze vakjury. De transitie is ingezet, dit is het begin en deze prijs gaat energie geven. Ik ben trots op onze werknemers en trots dat ik daar leiding aan mag geven’, Rienk Jan van der Kooi.

www.eska.com