Groningen Ontwerpt: ontwerpers en winkeliers slaan de handen ineen voor een circulaire economie

Groningen Ontwerpt: ontwerpers en winkeliers slaan de handen ineen voor een circulaire economie

Werken & Wonen

In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn: duurzaam en gestoeld op hergebruik. Althans, dat is de ambitie van het Rijk. Omdat design een belangrijke bijdrage kan leveren aan dit vraagstuk start House of Design in 2018 met een nieuw initiatief: 'Groningen Ontwerpt'. Daarin werken ontwerpers samen met winkeliers, maar ook met beleidsmakers en onderzoekers, aan duurzame en circulaire oplossingen voor de binnenstad van Groningen.

Het thema van Groningen Ontwerpt is dit jaar ‘Afvalstromen in de binnenstad’. Voor winkeliers is vooral het verpakkingsmateriaal een probleem. Denk aan piepschuim, plastic, textiel, glas en karton.

Zes ontwerpers onderzoeken samen met zes winkeliers hoe materialen als piepschuim, plastic, glas, karton en textiel kunnen worden hergebruikt. De ontwerpers onderzoeken wat er mogelijk is met het materiaal en maken een nieuw product of een installatie voor de winkel. De resultaten worden gepresenteerd op 7 oktober en blijven daarna nog de hele maand te zien.

HOLTBAR concept store + Jakobine von Dömming

In deze 'cool and collected' shop en koffiebar vind je een frisse mix van (woon)accessoires, stationary, beauty, kleding en sieraden en een heerlijke latte machiato en een vegan wonderbar. Jacobien van Holtbar vroeg zich af of er iets gemaakt kon maken van de flessen zonder statiegeld. Ontwerper Jakobine von Dömming gaat de flessen snijden en maakt er onder andere bijzondere kleine vaasjes en nieuwe voorraadpotten van.

HK Living Brand Store + Egbert Pikkemaat

In deze prachtige winkel wordt de gehele collectie van HKliving en diverse andere verrassende labels verkocht. Veel producten worden aangeleverd in karton, en laat dat nou het favoriete materiaal zijn van ontwerper Egbert Pikkemaat. Egbert werkt aan verschillende objecten voor de winkel. Hij maakt ingenieuze constructies die zonder lijn in elkaar gezet kunnen worden, bijvoorbeeld dieren en een krukje.

Laif & Nuver + Marc Paulusma

Laif & Nuver toont prachtig gedecoreerde presentaties die je een op een kunt omzetten naar je eigen woning. De winkeliers zoeken een oplossing voor het piepschuim waarin de producten worden geleverd. Marc Paulusma toont een installatie waarin je ziet hoe meelwormen piepschuim verwerken en daarbij willekeurige en prachtige vormen weg eten en met wat begeleiding van Marc iets nieuws creëren.

Kokotoko + Anne Varekamp

Hier kun je Groningen draagbaar, eetbaar & visueel beleven, én mee naar huis nemen. Winkelier Amber wil graag iets doen met het plastic waarin de kleding wordt geleverd. Anne Varekamp is aan de slag gegaan met een nieuw concept om de Kokotoko-spirit aan de klant mee te kunnen geven. Het wordt een product van gerecycled plastic, waar nieuwe kleding in verstuurd kan worden en waarmee oude kleding een tweede kans kan krijgen.

O’42 + Tim Vinke

O’42 heeft een fantastisch pand met 5 verdiepingen vol designklassiekers en een breed assortiment van eigentijdse ontwerpen. De meubels worden verpakt in piepschuim en karton. Tim Vinke gebruikt deze materialen en ontwerpt voor de winkel een modulair meubel voor lampen.

Stardust + TimNotSimon

Stardust verkoopt vintage en remade vintage kleding in combinatie met nieuwe kledingmerken en allerlei toffe accessoires en gadgets. TimNotSimon verbeeldt de absurde cyclus van verpakkingsmateriaal en producten en de hoeveelheid onnodige afval die hierbij ontstaat in een grote installatie. Verwacht een hoop energie, massa en kleur!

Kom dus op zondag 7 oktober naar de binnenstad van Groningen en laat je inspireren door nieuwe producten en installaties van afvalmateriaal en lokale initiatieven rondom hergebruik en duurzaam design.