Indietopia komt met proeftuin voor noordelijke game-industrie: Protopia

Indietopia komt met proeftuin voor noordelijke game-industrie: Protopia

Werken & Wonen

Het Groningse gameplatform Indietopia kan aan de slag met het opzetten van een proeftuin voor de noordelijke gamesindustrie: Protopia. Het heeft hiervoor een subsidie van 60.000 ontvangen van de provincie.

Protopia biedt beginnende game-ontwikkelaars uit heel Noord-Nederland een laagdrempelige plek om zich te vernieuwen en hun zakelijke kant te ontwikkelen. Ze kunnen er hun nieuwe games testen en gebruikmaken van faciliteiten als VR-brillen, 3D-printers en servers.

De proeftuin is gekoppeld aan een stimuleringsprogramma voor beginnende ondernemers in de game-industrie. Hier leren zij ondernemersvaardigheden en kunnen ze op zoek naar startkapitaal om hun bedrijf te laten groeien. Het doel is om op termijn zo vijftig nieuwe arbeidsplaatsen te creëren.

Serious games

Ook organisaties die een computerspel willen laten ontwikkelen met een maatschappelijk doel, zogeheten 'serious games', kunnen terecht bij Prototopia. Denk bijvoorbeeld aan organisaties die zich bezighouden met de energietransitie, het milieu of de zorg.

Een mooi voorbeeld van zo'n serious game is het spel 'Underground', dat ontwikkelaar Grendel Games maakte in samenwerking met het UMCG. Hiermee kunnen chirurgen hun motorische vaardigheden voor een kijkoperatie trainen. Dat werkt effectiever dan een dure simulator.