Je eigen mini-droompaleisje: Tiny Houses in Groningen

Je eigen mini-droompaleisje: Tiny Houses in Groningen

Werken & Wonen

Goed nieuws voor iedereen die ervan droomt in een Tiny House te wonen: het kan straks in Groningen. De gemeente Groningen heeft twee locaties in de stad aangewezen waar de kleine huisjes mogen staan. En wie er wil wonen, hoeft niet eens ver te zoeken naar een huisje. In het vlakbij gelegen Leek is namelijk Tiny Houses Noord-Nederland gevestigd. Daar kun je terecht voor een kant-en-klaar klein huisje of voor de materialen om je eigen minidroompaleisje mee te bouwen.

De term ‘Tiny Houses’ is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Hij slaat op kleine huisjes, vaak op wielen, die meestal niet groter zijn dan dertig vierkante meter. Een belangrijke eigenschap is het duurzame karakter van het woninkje. De huisjes zijn deels of volledig zelfvoorzienend, bijvoorbeeld dankzij het gebruik van regenwater en zonne-energie, en worden veelal gebouwd van gerecyclede of anderszins ecologisch verantwoorde materialen.

Het Groningse stadsbestuur ziet in de huisjes een waardevolle aanvulling op het woningenbestand in de stad. Daarom zijn er twee locaties aangewezen waar kleine huizen-bezitters mogen neerstrijken. In beide gevallen gaat het om gebieden die momenteel volop in ontwikkeling zijn: het nieuwe woongebied Meerstad ten oosten van de stad en het Westpark aan de westkant.

“In Meerstad vormen de Tiny Houses een waardevolle aanvulling van klein en natuurlijk wonen en dragen zo bij aan een gevarieerde, vitale en levendige wijk”, aldus het stadsbestuur. “En in het Westpark kunnen ze het gebruik en de levendigheid van het gebied stimuleren.”

Een Tiny House bouwen of laten bouwen

Wil je een Tiny House laten bouwen, zelf bouwen of misschien een combinatie daarvan? Dat kan met hulp van Tiny House Noord-Nederland, een initiatief van Kernhout uit Leek. Het bedrijf heeft alle benodigde kennis in huis. En dat is best handig, want wie denkt dat ‘ie zo even wat planken aan elkaar spijkert en vervolgens achterover kan gaan hangen, komt bedrogen uit.

Er komt nogal wat bij kijken en een professionele partner als Tiny House Noord-Nederland is dan geen overbodige luxe.  “Met onze kennis van metaal- en houtconstructies, ontwerp en bouwervaringen kunnen wij je begeleiden in het hele proces van ontwerp tot woonklaar opleveren”, aldus de website van Kernhout. En nog een voordeel: vanuit Leek is het maar een klein eindje naar de twee Tiny House-locaties in Groningen.